DL: Ko ga je reševal, ga ni prepoznal

9.10.2017 | 14:45

Rudi in Vlado sta se poznala že prej, da je Vlado Rudiju rešil življenje, pa ju je še bolj zbližalo.

Rudi in Vlado sta se poznala že prej, da je Vlado Rudiju rešil življenje, pa ju je še bolj zbližalo.

Ker je rešil življenje, je Vlado prejel eno izmed letos podeljenih  medalj policije za požrtvovalnost, občina Kočevje pa mu je podelila  zahvalo, kakršno sta sicer prejela še Tina Kaluža in Gregor Škufca.

Ker je rešil življenje, je Vlado prejel eno izmed letos podeljenih medalj policije za požrtvovalnost, občina Kočevje pa mu je podelila zahvalo, kakršno sta sicer prejela še Tina Kaluža in Gregor Škufca.

Vlado Grmič je že približno 20 let vodja izmene na mejnem prehodu v Petrini.

Vlado Grmič je že približno 20 let vodja izmene na mejnem prehodu v Petrini.

Mnogo ljudi, ki so se srečali s smrtjo, še posebno če so bili dejansko že mrtvi, pravi, da imajo na dan, ko so jih ponovno obudili v življenje, svoj drugi rojstni dan. Tako tudi Rudi Kverh iz Kočevja praznuje dva rojstna dneva, in to v presledku manj kot enega meseca. 21. marca letos je namreč Rudi doživel srčni zastoj, samo hitremu posredovanju Vlada Grmiča iz Dolge vasi pri Kočevju pa se ima zahvaliti, da je 17. aprila lahko praznoval svoj 54. rojstni dan.

Bilo je 10 minut do 9. ure zjutraj na prvi pomladni dan, ko so s Policijske postaje Kočevje vodjo izmene na mejnem prehodu v Petrini, 47-letnega Vlada Grmiča obvestili, da se je v podjetju HTT zgrudil moški. To je pomenilo samo eno: da gre zelo verjetno za srčni zastoj. Urgentna služba Zdravstvenega doma Kočevje, ki so jo zaposleni v podjetju v Pirčah obvestili, da je delavcu, ki je delal z ekipo na prostem, postalo slabo, nakar se je zgrudil, namreč vedno, če obstaja sum, da gre za srčni zastoj, o tem obvesti dežurnega na kočevsko policijsko postajo ali pa pokličejo kar na mejni prehod v Petrini, kjer imajo defibrilator. Ta praksa je namreč ustaljena zaradi oddaljenosti krajev ob Kolpi od urgentne službe.

ŽIVČEN, KER NE VEŠ, ALI JE PRAV

Vlado je s telefonom v roki stekel po defibrilator in bil samo minuto kasneje že na dvorišču podjetja HTT. »Sodelavci so mu hoteli pomagati, vendar niso znali,« pravi Vlado, ki je na dvorišču poleg ležečega na tleh opazil stati 3 ali 4 osebe. Da so mu hoteli pomagati, a da niso znali, je ocenil po tem, da so Rudiju, ki se je pri padcu tudi udaril v glavo, tako da je malo krvavel, nekaj podložili pod glavo. Vlado je to takoj umaknil in kleče pri ležečem preveril utrip. »Čutil sem svoj utrip,« priznava Vlado, da je bil živčen.

»Živčen si, ker ne veš, ali delaš prav,« pravi. Vlado je sicer lani jeseni opravil tečaj za bolničarja in je znal rokovati z defibrilatorjem, a vendar to le ni delo, ki bi ga počel vsak dan, da bi si lahko pridobil izkušnje in z njimi sigurnost. Je pa defibrilator pred tem že enkrat uporabil, in sicer lani v Grivcu. Tudi tedaj so ga poklicali, in čeprav je bil pri starejši ženski, ki se ji je ustavilo srce, v vsega le dveh minutah, več kot 80 let stara ženska ni preživela.

ŠELE PRI DRUGI UPORABI

Znake življenja pri Rudiju s preverjanjem srčnega utripa sta poskusila poiskati še dva Rudijeva sodelavca, ko je delovodja rekel, da utripa ni, pa je Vlado takoj začel masažo srca. Na Rudijev prsni koš je pritisnil 30-krat, a ker masaža ni pomagala, se je odločil uporabiti defibrilator. Nastavil je elektrode in defibrilator prižgal, nato pa masiral naprej, dokler ni zaslišal glas iz defibrilatorja, da bo naredil analizo. Sledil je navodilom defibriltorja, ki pa v prvo Rudijevega srca ni uspel premakniti. Vlado je zato nadaljeval ročno masažo srca in še enkrat uporabil defibrilator. Po ponovnem sunku je Rudi vdihnil in počasi so mu zaznali srčni utrip. Ko je začel plitko dihati, ga je Vlado obrnil v položaj za nezavestnega.

Vlado in Rudi sta se poznala že od prej, a ko mu je reševal življenje, kot pravi Vlado, ni vedel, da ga rešuje Rudiju. Rudijeve sodelavce je sicer slišal omenjati Rudijevo ime, a v negibni osebi pred seboj, ki ji srce ni delalo in ni dihala, ni prepoznal Rudija Kverha. Prepoznal ga je šele, ko ga je po uspešnem oživljanju obrnil na bok, v položaj za nezavestnega, in se je Rudiju v obraz začela vračati barva. Do tedaj je bil Rudi namreč pepelnato siv.

DEFIBRILATOR IN ODZIVNOST

Od trenutka, ko se je Rudi zgrudil, pa do Vladovega prihoda do njega ni minilo več kot pet minut. Vlado je nato Rudija oživljal 10 minut, 12 minut po uspešnem oživljanju pa so prišli reševalci iz Kočevja. Pirče so namreč od Kočevja oddaljene 28 kilometrov. Normalna vožnja po zaviti cesti pa traja približno 28 minut.

»Rešila sta ga defibrilator in odzivnost,« pravi Vlado. Reševalci so mu potrdili, da brez njega Rudi ne bi preživel. V primeru srčnega zastoja je namreč pomembna vsaka minuta, celo sekunda.

MEDALJA IN ZAHVALE

Vlado, ki je leta 1989 končal kadetsko šolo za miličnike v Tacnu, se nato zaposlil na PU Nova Gorica, od 1. januarja 1992 pa je v Kočevju, kjer se je leta 1996 tudi poročil in ima danes 21 in 11 let stara sinova, je zato, ker je s svojim razsodnim in učinkovitim reševanjem Rudiju rešil življenje, prejel medaljo policije za požrtvovalnost, občina Kočevje pa mu je podelila zahvalo.

Najbolj hvaležen pa mu je Rudi. »Že prej sva se kdaj dobila, sedaj pa se bova verjetno še večkrat,« pravi Rudi. Po srečanju s smrtjo, saj kot pravi Vlado, ko je prišel do Rudija, ta ni mogel biti bolj mrtev, kot je bil, je Rudi, ki so mu v bolnišnici namestili bypass, spremenil svoje življenje. Prej je bil strasten kadilec, čeprav je vedel, da imajo v družini srčne bolnike. Šele lastna izkušnja ga je odvrnila od cigaret.

KUPILI BODO DEFIBRILATOR

Izkušnja pa je globoko pretresla tudi vse ostale zaposlene v industrijskem obratu v Pirčah. Nekateri glasno, drugi potihoma sami pri sebi so pomislili, da bi se to lahko zgodilo tudi njim. Pravzaprav komurkoli in slehernemu izmed njih. Prav to zavedanje, da bi lahko bili na Rudijevem mestu tudi sami, pa jih je tudi ozavestilo. Ugotovili so namreč, kako pomembno je hitro ukrepanje. Kot naj bi povedal direktor podjetja Igor Hočevar, bodo sedaj tudi v podjetju, ki sicer deluje v prostorih nekdanjega obrata Itasa Kočevje v Pirčah, kupili defibrilator, zaposleni pa se bodo tudi usposobili, da bodo znali z njim rokovati.

Članek je bil objavljen v 28. številki Dolenjskega lista 13. julija 2017

Besedilo in fotografije: M. Leskovšek-Svete

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

9.10.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni iva 

Ena lepših zgodb na Lokalno.si. Bravo, vse čestitke reševalcu in rešencu!

Komentiraj prispevek

Uporabniško Ime

e-Naslov

Vaš komentar

Izračunajte vsoto osem in osem: