DL: Brez oklevanja po nezavestnega soseda v goreči hiši

11.10.2017 | 14:15

Medalje sta kot simbolično javno zahvalo in pohvalo na slovesnem  sprejemu podelila generalni direktor policije Marjan Fank in državni  sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic. Prejemnikom,  Daniel Zorko je tretji z desne v zadnji vrsti, sta pri tem čestitala za izjemen prispevek k varnosti državljanov in ugledu slovenske policije.  Generalni direktor policije Marjan Fank je v nagovoru policiste in  občane pohvalil za njihova hrabra in požrtvovalna dejanja in ob tem  dodal, da je izjemno ponosen, da imamo v policiji in med občani tako  pogumne in srčne ljudi. (Foto: Policija)

Medalje sta kot simbolično javno zahvalo in pohvalo na slovesnem sprejemu podelila generalni direktor policije Marjan Fank in državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic. Prejemnikom, Daniel Zorko je tretji z desne v zadnji vrsti, sta pri tem čestitala za izjemen prispevek k varnosti državljanov in ugledu slovenske policije. Generalni direktor policije Marjan Fank je v nagovoru policiste in občane pohvalil za njihova hrabra in požrtvovalna dejanja in ob tem dodal, da je izjemno ponosen, da imamo v policiji in med občani tako pogumne in srčne ljudi. (Foto: Policija)

Zahvala, ker je rešil soseda iz goreče hiše in pogasil požar – Vdihavanje vročega plina pustilo posledice na pljučih – Policija: Človekoljubna dejanja žal pogosto prezrta

Daniel Zorko iz Brežic je prejel medaljo policije za požrtvovalnost. To visoko priznanje so mu podelili v zahvalo, ker je rešil soseda iz goreče hiše in pogasil požar.

»Ko se vname požar, nimamo časa za razmišljanje, kaj storiti. V tistem trenutku se je treba hitro in predvsem trezno odzvati ter rešiti, kar je mogoče. Tega se zaveda tudi Daniel Zorko iz Brežic.

Lani je v hiši, v kateri živi in si jo deli z več stanovalci, na hodniku zaslišal glasen pok. Šel je pogledat, kaj se je zgodilo. Po prostoru se je valil dim, ki je prihajal iz sosedove sobe. Daniel je potrkal po njegovih vratih.

Ker se nihče ni oglasil, iz sobe pa je slišal hropenje, je odprl vrata. Soba je bila že vsa v dimu, postelja pa v plamenih. Poklical je soseda, ta pa se je z velikim naporom oglasil izza postelje. Obnemoglega je za noge izvlekel na hodnik, mu pomagal vstati ter ga pospremil iz hiše. Sosed je sicer bil pri zavesti, a je težko dihal, bil pa je tudi precej opečen. Daniel se je vrnil v hišo in hitro ter učinkovito pogasil požar. Ko so prišli reševalci, je s sosedom odšel v bolnišnico.

Daniel Zorko je pri reševanju soseda nedvomno preprečil, da bi prišlo do najhujših posledic. Rešil je človeka in pogasil požar, zato se mu podeli medaljo policije za požrtvovalnost,« so zapisali v policijski obrazložitvi.

Daniel Zorko je tisti dan, ko se je zgodila nesreča, s sostanovalcem v večstanovanjski hiši na Cesti bratov Milavcev 51 v Brežicah pil kavo, kot je povedal pred dnevi. Opazil je dim in ugotovil, da se dim vali iz sosedovega stanovanja. »Vstopil sem v tisto sobo. Zaradi dima nisem videl skoraj ničesar. Soseda sem našel nezavestnega. Rekel sem: 'Moram ga spraviti ven.' Nisem ga mogel odnesti, zato sem ga vlekel,« je povedal Daniel.

Ko je reševal poškodovanega soseda, so bili v stavbi štirje ljudje. Daniel Kričal je, da gori, in tako opozoril na nevarnost. S prisebnim ravnanjem je tako iz goreče hiše rešil tri ljudi. Tako se je kljub vsemu hudemu, kar je doletelo omenjenega stanovalca hiše, izšlo vse skupaj še kar dobro. Lahko bi bilo tudi drugače, če niti on niti kdo drug ne bi opazil požara. V stavbi je bila tudi plinska jeklenka, ki je ogenj še ni dosegel.

Daniel, ki trenutno živi v Celju, še zdaj čuti posledice, ki mu jih je na pljučih pustil vroč dim, zato mora vdihavati zdravilo v spreju. Ali ga bodo zdravniki še dodatno preiskali? To si prav gotovo zasluži. S tako pozornostjo bi se mu vsaj malo oddolžili za pogumno dejanje.

Kot pravi Daniel, je takrat, ko je opazil dim, samo za trenutek pomisli, ali naj gre v zakajeni prostor ali naj zbeži iz hiše. Odločil se je za dim, ker je bil prepričan, da je sosed v sobi. "Ne morem človeka pustiti notri," si je rekel. Ko ga kdo vpraša, kaj mu pomenijo drugi, da je pripravljen toliko tvegati zanje, jim odgovarja ali pa je na tem, da bi jim rekel, kot misli, da je edino prav: »To je logika, da pomagaš človeku!«

Dim v tisti brežiški hiši se je polegel, a je prepojil hišo, tako da ga zaznavajo še zdaj. Dogodek bo počasi potonil v pozabo, čeprav se ga bo Daniel Zorko spominjal še dolgo.

Ne bo pa šlo v pozabo, kar so ob podelitvi medalj zapisali na policiji: »Štiriintrideset izjemnih posameznikov je danes, 15. junija 2017, prejelo posebna priznanja za svoja hrabra in požrtvovalna dejanja." In tudi to: "Njihovo ravnanje je vsem lahko za zgled in si zasluži priznanje, še zlasti zato, ker so v ospredju javne pozornosti ponavadi represivni ukrepi policije, pozitivna, človekoljubna dejanja pa so žal pogosto prezrta."

Članek je bil objavljen v 28. številki Dolenjskega lista 13. julija 2017

M. Luzar

Komentiraj prispevek

Uporabniško Ime

e-Naslov

Vaš komentar

Izračunajte vsoto šest in pet: