Vaš komentar: Vesela jesen ali Plenjenje hord po naših gozdovih

11.10.2017 | 14:45

Vaš komentar: Vesela jesen ali Plenjenje hord po naših gozdovih
Vaš komentar: Vesela jesen ali Plenjenje hord po naših gozdovih
Vaš komentar: Vesela jesen ali Plenjenje hord po naših gozdovih

Bela krajina – prijazna in gostoljubna. Seveda, tudi v teh jesenskih dneh, ko nas je narava obdarila najprej z gobami, zdaj s kostanjem. In ta novica se je neverjetno hitro razširila tudi čez Gorjance in še dlje, do bele Ljubljane. Ne vem sicer, v kakšni popačeni različici, a verjetno v smislu »kar pridite, tu je vsega, pa še zastonj«.

In res, ljudje, nabiralci, vikend izletniki, trumoma derejo v gozdove. Nič nimam proti, če si družinica vzame v nedeljo popoldan čas za izlet v naravo, da se sprehodijo, nadihajo svežega zraka, z otroci poigrajo in medtem, ko starši predstavijo mladičem lepote in bogastvo narave, naberejo pest ali dve kostanja ali pa kakšnega jurčka. Če ga slučajno še najdejo, pozabljenega od roparskih hord, ki neusmiljeno, milo rečeno, ROPAJO. Ni mi čisto jasno, kam z vsem nabranim, pojest se tega vsega ne da. Verjetno prodajajo, ne vem. Ampak to ni bistveno. Poleg tega odnosa do naravnih dobrot pa bi vendarle lahko pustili še kaj tudi zame, ki bi morda rada v sredo, ali petek, ali torek, vseeno, ob 6. zvečer nabrala kak kostanj, ki ga prej nisem imela časa, pa ga ni, niti za vzorec. Očitna kriza vrednot! Jasno kot beli dan! Naj vam povem primer, ki me je osupnil, pustil odprtih ust.

Bilo pa je tako. Žal to ni osamljen primer, se vse prevečkrat ponavlja.

V mojih krajih, lepih, pozabljenih od boga in cesarja, s 30 let starim asfaltom, ki smo ga, mimogrede, financirali sami, prav tako telefon in vodovod, brez pločnika in javne razsvetljave, kjer še sami z ribniško metlo pometamo okolico, ne pa Komunala z pometačem, itak ni turizma. Ampak naenkrat ga je vse polno. Pripelje se avto LJ registracije (ti so najhujši, nič boljši pa KK, ali CE, ali KR, vseeno), parkira točno tam, da ne moreš do doma ali pa obrnit avta in moraš na svojem rikverc – pa daj vsaj vprašaj, če lahko pustiš na MOJEM dvorišču! Iz avtomobila zlezejo obiskovalci, otrplih nog v gojzarjih – verjetno od dolge vožnje!). Ker je slučajno 2 metra stran MOJA njiva (ne morem reči vrt, ker ni ograjen kot njihovi vrtički ob hišah), pa vseeno zraste solata, korenje, paradižnik in še vse drugo), se tebi nič meni nič lepo sprehodijo po njivi. Slučajno jim prav pridejo pohodne palice v obliki MOJIH prekel za fižol, ki so bile prislonjene ob robu (seveda, v gozd pač ne moreš brez palic!). In se zapodijo s košarami, vrečkami, vedri od jupola v akcijo nabiralništva. Nekajkrat se vrnejo do avta in pretresejo nabrano v prtljažnik. Vmes morda odvijejo frutabelo ali čokolado ali kajvemkajševse, (treba se je pač okrepčat, težko delajo!). Papirčke seveda veselo razmečejo okoli sebe. V zadnji fazi vračanja do avta se ustavijo še pod MOJO hruško ali jabolko, še tam naberejo, kolikor še zmorejo nositi. Samo še tega se manjka, da bi si blatne čevlje obrisali ob MOJ predpražnik pred MOJIMI vrati. Če imam srečo, je med vikendom takih »turistov« lahko tudi po pet avtov naenkrat.

Saj vem, da sem sama kriva, če mi raste pritisk. Bom morala zgleda k osebnemu zdravniku, upam, da ne bo v kartonu zapisano vzrok – brezvestni »turisti«.

Kako je pa pri vas?

PS: Se opravičujem, če sem preveč poudarjala MOJ, MOJE. Da ne bi kdo razumel, da se hvalim.

ss

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (8)

11.10.2017Oceni abecedarij 

uzmi sve što ti život pruža...danas si cvijet a sutra uvela ruža...

13.10.2017Oceni marušič 

Me prav zanima,ABECEDARIJ(kak glup ime...al karkoli si že)kaj bi ti rekel(a)če bi po tvojem takole harali.Si tud ti med tistimi plenivci najbrž,zato tud tak glupi komentar.Pejt raj lopatat v vrt,če ga maš,kokr da smetiš po internetu

13.10.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni krneki 

Meni se pa zdi da se v tekstu močno pretirava......

13.10.2017+2     + (2)     – (0)     Oceni marušič 

tud če mal pretirava,nihče nima pravice stopit na njeno posest in odtujevat njene stvari,tudi če je samo količek-ženski priporočam da nabavi hudega psa,če že sama ne zna ali si ne upa odgnat gobarje.Tud v moji okolici se vozakajo razni turisti s košarami,in pustijo svoja vozila kjerkoli,tudi znajo zaparkirat dovoz do objekta, najbolj nesramni so tisti z terenci.Pa še neki:ko sem vprašu enga gobarja kaj dela na mojem travniku-in kaj je reku:KAR HOČEM! evo "krneki" takle mamo,brezobzirni ,nesramni pišmeuhovski narod pride iz mesta,ki ne zna cenit ničesar,sploh pa ne tuje lastnine!!

13.10.2017Oceni zakaj_krneki 

Krneki, in kje se v tekstu "močno pretirava"? Podobno se dogaja tudi pri nas, sem vidu že tud avto ob cesti, ko je lomil koruzo za pečt, al pa ob vinogradu kradel grozdje

13.10.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni še en 

Tudi sam sem začutil nekoliko pretiravanja pa vseeno. Gre za to, da v slovenskem zakoniku vsekakor ni dobro poskrbljeno za to, da se zaščiti lastnike gozdov, njiv, travnikov, pašnikov ipd. Tudi mene to jezi. Imam gozd, plačam zanj, delam v njem (sečnja, zasaditev novih dreves, čiščenje....), po tem mojem gozdu pa lahko hodi vsakdo. Da se razumemo, tudi sam nimam proti, če gredo skozi sprehajalci, kolesarji, tudi motokrosisti lahko. Vendar to, da imam štiri velike kostanje, pridem enkrat tedensko v domače konce in se odpravim v gozd, tam pa najdem vse odprte in potancane ježevke, me pošteno razkuri. V domačem gozdu, za katerega skrbim in plačujem, nimam možnosti preprečiti ropanje in delanje škode. Ja, tudi kakšna mlada sadika je polomljena, potacana, človeški iztrebki ob drevesih in škatlice ter ovoji cigaret ter bonbonov.

14.10.2017Oceni Zlata jesen 

Prvi komentar @abecedarij pove vse o neosveščenosti posameznikov, ki še niso slišali za kodeks obnašanja obiskovalca gozda. Lastnina je sestavni del človekovih pravic, le te pa so žal v Sloveniji najbolj kršene med vsemi državami EU. Nujna je sprememba zakonov, da bodo primerljivi s sosednjimi državami in aktivnejše delo pristojnih inšpekcij. Pomembna je vzgoja otrok, da jih učimo poleg ločevanja odpadkov tudi spoštovanja tuje lastnine in spoštljivega odnosa do narave.

14.10.2017Oceni abecedarij 

uzmi sve što ti život pruža....nitko nema dva života....živim bolje nego ministar....jebeš vsako lastnino, če ne uživaš, če ne znaš živet, če nimaš ojrota penzije in ne doživiš 100 let v zdravju in veselju...

Komentiraj prispevek

Uporabniško Ime

e-Naslov

Vaš komentar

Izračunajte vsoto pet in ena: