DL: Po odhodu zvezne armade - Hiša, ki je Črnomlju nekako odveč

24.5.2020 | 16:30

Nekdanja vojašnica v Črnomlju je trenutno prazna. Tako je stavba namenjena sama sebi in spominu na nekdanjo zvezno armado, ki si je tu poiskala lep mestni predel. (Foto: M. L.)

Nekdanja vojašnica v Črnomlju je trenutno prazna. Tako je stavba namenjena sama sebi in spominu na nekdanjo zvezno armado, ki si je tu poiskala lep mestni predel. (Foto: M. L.)

V Črnomlju se še niso popolnoma odločili, kako bi najbolje uporabili prostor, kjer še stoji nekdanja vojašnica jugoslovanske armade

Po odhodu nekdanje zvezne armade iz Slovenije so marsikje v državi ostale prazne vojašnice. Tudi v Črnomlju je tako. Stavba, ki je v lasti občine, sameva. Oziroma ne sameva, kot kažejo nekatera znamenja na njeni zunanjosti, med njimi grafiti in znaki verjetnih poskusov, da bi nekdo vstopil v zgradbo kljub zaklenjenim vratom. Vhod v nekdanje vojaške prostore je občina že pred časom dala zapreti na način, ki naj bi preprečeval nadaljnje obiske notranjosti.

Kako bodo stavbo uporabljali uradno v prihodnje, v Črnomlju še ne vedo. Mogoče je sploh ne bodo, ker jo je armada zgradila tako, da je trinadstropni objekt ustrezal vojaškim namenom. Mogoče bodo vojašnico zato celo podrli. Prostor, ki bi ga pridobili z odstranitvijo, bi lahko uporabili za parkirišča, saj je površina blizu mestnega središča in jo bodo še približali z brvjo za pešce in kolesarje, ki naj bi jo zgradili in s katere postavitvijo občina računa resno pri prihodnjem urejanju osrednjega dela Črnomlja.

Članek je bil objavljen v 11. številki Dolenjskega lista 12. marca 2020

M. Luzar

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (4)

25.5.2020+3     + (3)     – (0)     Oceni miha 

Ni panike, saj je minilo samo 30 let.... kar počasi, se boste že odločili

25.5.2020Oceni delec 

Kaj to pomeni - zgradila tako, da je trinadstropni objekt ustrezal vojaškim namenom? Če so visoki stropi, bi lahko notri bile dvorane. Športne, plesne. Samo vizija je potrebna pa investitor.

27.5.2020Oceni Lojzekov stric 

Zločinska komunistična armada je rasiprbala z denarjem, gradila neuporabne objekte za sodoben čas, komun

27.5.2020Oceni miha 

Kaj pa vem? Morda pa lokalni skupnosti samo manjka interes oz. vizija ...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava