DL: Odstranitev migrantskega kampa - Kar 440 kilogramov

6.7.2020 | 11:50

Kar 440 kilogramov odpadkov od migrantov so prejšnji teden odstranili iz šentjernejskih gozdov. (Foto: Občina Šentjernej)

Kar 440 kilogramov odpadkov od migrantov so prejšnji teden odstranili iz šentjernejskih gozdov. (Foto: Občina Šentjernej)

Občina Šentjernej s komunalo, policijo in ekološko družbo odstranila odpadke migrantov – Račun izstavili vladi

Prejšnji teden je občina organizirala odstranitev in odvoz odpadkov iz gozdov, ki so jih za seboj pustili ilegalni migranti. Kot smo nedavno poročali, so občani v gozdu v bližini Gorenjega Vrhpolja, nad enim od vodnih virov oz. studencem na območju Globokega, odkrili migrantski kamp s 30 in več ležišči, zalogami hrane, opremo in pripomočki, med najdenimi predmeti pa so bila tudi zdravila paracetamol, ki jih zdravniki priporočajo pri obolelosti z boleznijo covid-19.

Komunala Novo mesto, d. o. o., je skupaj z Medobčinskim inšpektoratom in redarstvom, Policijsko postajo Šentjernej ter Javnim podjetjem Ekološka družba Šentjernej iz gozda odstranila 440 kilogramov odpadkov. Največ je bilo zavrženih oblačil, obutve, nahrbtnikov in spalnih vreč ter ostankov hrane.

Nekatere lokacije so bile zelo težko dostopne, zato so pri čiščenju sodelovali tudi delavci ekološke družbe, ki so s traktorjem prišli do težje dostopnih mest. Zbrane odpadke so stehtali in na podlagi njihove teže bo Komunala Novo mesto, d. o. o., izračunala stroške. Na Občini Šentjernej pravijo, da bodo zahtevek za povrnitev stroškov odstranitve odpadkov posredovali na Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov.

Na občini upajo na umiritev zadev, da bodo gozdovi ostali čisti in da bodo občani varni. Župan Jože Simončič je že večkrat dejal, da sta mu na prvem mestu varnost in zdravje občanov, zato je tudi med podpisniki apela dolenjsko-belokranjskih županov vladi, da ukrene kaj za zajezitev ilegalnih migracij.

Članek je bil objavljen v 18. številki Dolenjskega lista 30. aprila 2020

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava