DL: Oskrunjen spomenik - Koga moti partizan?

21.7.2020 | 14:45

DL: Oskrunjen spomenik - Koga moti partizan?

Neznanec poškodoval kip partizana ob avtocesti – Najbolj sta ga zmotila titovka in rdeča zvezda na njej – Že drugič

»Enote II. grupe odredov NOV prve slovenske brigade so 18. 4. 1942 tu zmagale v bitki s fašisti,« piše na kamnitem podstavku spomenika, poimenovanega preprosto Partizan, ki od leta 1971, ko ga je izdelal samorasli kipar Alojz Jerčič, stoji na Medvedjeku.

Koga sta zmotila spominski napis in bronasta podoba partizanskega mitraljezca ni znano, je pa jasno, da si je nekdo med prvomajskimi prazniki, najbrž v zavetju noči, vzel čas in z belim barvnim sprejem pobarval velik del spomenika. Popackal je predvsem glavo partizana in na njej titovko z rdečo peterokrako zvezdo.

»Naš član je v četrtek pred prvim majem urejal okolico spomenika in takrat je bilo še vse normalno, nato pa je v nedeljo predsednik krajevne organizacije Velika Loka, dobil obvestilo, da je nekdo pobarval spomenik,« pripoveduje predsednik Zveze borcev za vrednote NOB Trebnje Boštjan Sladič.

To je že drugič v 15 letih, da se je nekdo znesel nad spomenikom partizana, ki ga je lepo videti tudi z avtoceste. Takrat ga je nekdo s traktorjem pripel na verigo in prevrnil, pripoveduje Sladič.

V združenju borcev so tokratno skrunitev prijavili policiji, ki je naredila ogled, o škodi pa so obvestili tudi Občino Trebnje, ki je lastnica spomenika. »Občini zdaj pomagamo pri zbiranju ponudb za sanacijo poškodovanega spomenika. Poiskati moramo strokovnjaka, ki bo povedal, kaj se sploh da narediti. Spomenik je bil namreč pred tremi leti temeljito prenovljen in prebarvan, zdaj pa bo najbrž potrebno novo barvanje,« pravi Sladič, ki ga še bolj kot škoda boli sporočilo tega dejanja in obdobje, v katerem je bilo izvršeno.

»Sumimo, da je zadeva povezana z aktualnim dogajanjem v Sloveniji, ko je zaradi koronavirusa zunaj manj ljudi in je tako početje lažje prikriti,« je ogorčen Sladič.

Članek je bil objavljen v 20. številki Dolenjskega lista 14. maja 2020

B. Blaić

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (5)

21.7.2020+10     + (11)     – (1)     Oceni Franci D 

Nekdo kaže svojo inteligenco.

22.7.2020–11     + (2)     – (13)     Oceni Lojzekov stric 

škoda spreja , taki spomeniki so za v muzej , škoda davkoplačevalskega denarja za njih, prav hecen in butast je zapis na tem spomeniku , ne zgleda kak intelektualec ta avtor

22.7.2020+8     + (9)     – (1)     Oceni Franci D 

Lojzekov stric a si spet pobegnil?

26.7.2020—     + (1)     – (1)     Oceni vl 

Lojzekov stric je stric, ki ima za edino zveličavno svoje pljuvanje, da bi se pa podpisal, ni hrabrosti.(vika lozar)

2.8.2020Oceni enkratno 

lep spomenik. Ko ga zagledaš takole v zasedi ob cesti, misliš da je pravi...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava