Ljudje ob Kolpi: Franc Gornik, duhovnik, pisatelj

24.11.2020 | 07:20

Franc Gornik

Franc Gornik

Rodil se je 21. novembra 1895 na Grabrovcu pri Metliki, umrl 23. novembra 1968 na Golniku.

Stara razglednica Bleda iz leta 1920

Stara razglednica Bleda iz leta 1920

Po ljudski šoli v Metliki je nadaljeval šolanje na gimnaziji v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu pri Ljubljani. Študij teologije je prekinil zaradi 1. svetovne vojne, v kateri je sodeloval tri leta - sprva kot vojak, pozneje kot častnik. Po vojni se je vrnil k študiju teologije in je bil 29. junija 1922 posvečen v duhovnika. Nekaj časa je opravljal službo kaplana, nato pa je odšel v Francijo, kjer je delal kot župnik slovenske izseljeniške skupnosti. Iz Francije se je vrnil leta 1929 in nastopil delo kaplana na Bledu. 1932 leta je bil imenovan za župnika v Begunjah na Gorenjskem, kjer je ostal do okupacije Jugoslavije.

Nemci so ga izgnali na Hrvaško, zato je bil med vojno v Zagrebški nadškofiji. Leta 1947 se je spet vrnil na Bled, kjer je skrbel za vernike in opravljal tudi druga pomembna dela, saj je bil vpet v različne kulturne aktivnosti, raziskoval pa je tudi zgodovino Bleda in okolice in zbirla različna gradiva. Nekajkrat je obiskal tudi Briksen, da bi podrobno preučil škofijske arhive o Bledu in Gorenjski.

Leta 1962 se je upokojil, a kolikor mu je dopuščalo zdravje, ostal aktiven med Blejci. Upokojitev je sprva preživljal v Lescah, pozneje pa v Radovljici.

Zavod za napredek turizma Bled je leta 1967 izdal njegovo knjigo Bled v fevdalni dobi, Mohorjeva družba pa, ob podpori župnijskega urada, leta 1990 še njegovo knjižico Zgodovina blejske župnije.

Franca Gornika, ki je umrl na Golniku, so pokopali v župnijski grobnici blejskega pokopališča. Da je med ljudmi pustil pečat in bil med Blejci priljubljen, govori tudi dejstvo, da so leta 2015 po njem poimenovali pot od Prešernovega spomenika do župnišča Pot Franceta Gornika.

B.G.

Galerija

Franc Gornik
franc-gornik-melita-vovk-stihova-ilustracije-bled-v-fevdalni-dobi-slika-19605603[1]

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

24.11.2020Oceni vl 

Še en Belokranjec, na katerega smo lahko ponosni in v bolj sproščenih bodočih časih naj domači turistični vodniki z izletniki na Bledu ne pozabijo na Franca Gornika. (vika lozar)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava