DL: Dom pod Vahto - Nova vstopna točka za Gorjance

25.11.2020 | 12:15

Roman Zaletelj iz družbe LGG (Foto: DL/B.Blaić)

Roman Zaletelj iz družbe LGG (Foto: DL/B.Blaić)

V začetku avgusta je ob cesti Novo mesto–Metlika, malo pod prelazom Vahta, svoja vrata odprl Lovsko-gozdarski dom. Družba Lovstvo, gozdarstvo, Gorjanci (LGG), ki jo je pred 18 leti ustanovil Roman Zaletelj iz Vinje vasi, je nekdanji Cestarski dom preuredila v sodoben gostinski lokal, v lepo urejeni okolici pa so postavili še nekaj lesenih šotorov za glamping, zgradili sanitarno enoto in uredili počivališče za avtodome. Tu je še športno igrišče, prostor za piknike in še kaj bi se našlo, predvsem pa naj bi turistični kompleks pod Vahto v prihodnosti postal prepoznavno izhodišče za obisk Gorjancev.

Družba LGG, ki ima v zakupu gozdno posestvo Hren, je nekdanji Cestarski dom odkupila pred sedmimi leti. Sprva niso točno vedeli, kaj bodo z njim. Razmišljali so celo, da bi tukaj postavili žago za predelavo lesa, pa se jim je zdelo škoda ta prostor spremeniti v industrijski objekt in sčasoma se je rodila ideja, da tu uredijo objekt, primeren gorjanskemu okolju, ki bi predstavljal vstopno informacijsko točko za vstop v pogorje Gorjanci. Ker gozdno posestvo Hren leži v centralnem delu Gorjancev okoli Trdinovega vrha, kjer so tudi vse najbolj obiskane točke tega priljubljenega dolenjskega pogorja, kot sta na primer Gospodična in Miklavž, Zaletelj dobro pozna turistični in pohodniški pomen tega območja, ki je v zadnjih letih vse bolj obljudeno.

»Obisk tega dela Gorjancev se je povečal skoraj do meje ekološke vzdržnosti. Tam je namreč tudi bogat živalski in rastlinski svet, ki potrebuje svoj mir in življenjski prostor. V Gabrju, ki je priljubljeno izhodišče za pohode, je že prišlo do prekomerne obremenitve. Ljudje niso imeli več kje parkirati. To smo želeli razbremeniti in narediti še eno vstopno točko in to je Vahta,« pripoveduje Roman Zaletelj. V Lovsko-gozdarskem domu, ki ga vodi Romanova hči Lea, obiskovalec poleg gostinske ponudbe, ki jo nameravajo kmalu razširiti in možnosti namestitve, dobi tudi informacije o gorjanskih pešpoteh. Teh je na Gorjancih res veliko, kar preveč, sploh tistih neurejenih in netrasiranih, vse pa se navezujejo na Trdinov vrh. »Razmere so precej neurejene. Poti so speljane tudi čez naravne vrednote, na primer skozi pragozd, zato smo v sodelovanju z zavodom za gozdarstvo in zavodom za varstvo narave to pot premaknili na rob pragozda, ki ga skušamo obdržati v naravni obliki, obiskovalcem pa je omogočen pogled vanj,« pripoveduje Zaletelj.

Od Vahte do začetka njihove posesti je kakih pet kilometrov, do Gospodične jih je po gozdni cesti približno 12, do Trdinovega vrha pa je še malo dlje, zato Zaleteljevi razmišljajo tudi o izposoji električnih koles. Uredili so tudi novo pot, ki so jo poimenovali Gozdarska, in vodi čez gozdove pod strmino Lipovec, na cesto proti Trdinovemu vrhu pa se priključi nad vasjo Iglenik. »Gorjanci so postali že zelo turistični. Trdinov vrh vsako leto obišče okoli 100.000 ljudi, veliko jih pride tudi iz Hrvaške. Ljudi bi radi usmerili, da ne hodijo kar povprek, saj to ni moteče le za živali – ne pozabimo, da imamo tu vse tri velike zveri: volka, medveda in risa - ampak tudi za gozdarje. Sploh, ko poteka sečnja, se neprevidni pohodniki zlahka znajdejo v zelo nevarni situaciji. Nekajkrat je bilo že zelo resno,« opozarja Zaletelj.

Ob poti nameravajo urediti tudi nekaj zanimivi točk, tudi take za piknike, na primer pri Fabriki, česar zdaj na Gorjancih manjka. Na svojem gozdnem posestvu nameravajo urediti tudi obore za lov na divje prašiče, sčasoma pa bi se radi lotili tudi lovskega turizma, a za to

potrebujejo koncesijo za lov. Stvari se lotevajo počasi in premišljeno, z veseljem pa pričakujejo tudi gradnjo tretje razvojne osi, ki bo z zdajšnje ceste čez Gorjance pregnala tranzitni in tovorni promet, s tem pa bo lahko Lovsko-gozdarski dom zaživel v polnem sijaju.

Članek je bil objavljen v 36. številki Dolenjskega lista, 3. septembra 2020.

B.B.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava