DL: Stavba Ideal - Prihodnje leto skozi vrata Medgeneracijskega centra

10.5.2021 | 11:30

Takšna je že dalj časa videti betonska razvalina, ki je občina ni znala,  tako kot stavbi dvojčici v Pivki in Novemu mestu, pravi čas od države  prenesti v lastno upravljanje. (Foto: M. G.)

Takšna je že dalj časa videti betonska razvalina, ki je občina ni znala, tako kot stavbi dvojčici v Pivki in Novemu mestu, pravi čas od države prenesti v lastno upravljanje. (Foto: M. G.)

Po 30 letih ugibanj, kaj bo na mestu nekdanjega doma JLA, dileme ni več – Smeli načrt lokalne skupnosti – Tudi garažna hiša

Malo več kot dve leti in pol je od tega, ko je Samo Pogorelc, takrat še kot kandidat za novega ribniškega župana, oznanili, da je napočil čas, da se iz središča Ribnice odstrani grdi raček, stavba Ideal, in na njenih temeljih zgradi večnamenski objekt, ki bo vsem občanom v ponos.

»Konec lanskega leta smo pridobili elaborat za rušenje obstoječega objekta, hkrati pa smo skupaj s projektno skupino začeli postopke za projektiranje in gradnjo nove stavbe za Medgeneracijski center Ribnica. Na mestu nekdanjega Ideal centra bo vzpostavljen moderen in skoraj ničenergijski objekt z različnimi programskimi vsebinami, ki bodo na voljo vsem generacijam,« pripoveduje Pogorelc.

Rušenje, projektiranje in gradnja nove stavbe bo v rokah istega izvajalca. Postopek izbire bo predvidoma končan v od štirih do šestih mesecih, po županovih pričakovanjih pa bi lahko gradbeni stroji zabrneli do konca leta.

Seveda ob pogoju, da bo občina zagotovila potrebne vire financiranja. »Pričakujemo, da bo Eko sklad objavil razpis za nepovratne finančne spodbude za nove naložbe v skoraj ničenergijske stavbe splošnega družbenega pomena, hkrati pa bomo iskali tudi druge državne ali evropske vire sofinanciranja, saj bo objekt namenjen vsem generacijam in bo imel tako gospodarske, izobraževalne kot tudi kulturne vsebine,« pojasnjuje Pogorelc.

Vsebine, ki jih bo ponudil Medgeneracijski center Ribnica, bodo namenjene organizacijam, podjetjem, društvom in vsem občanom. Dvorana s 300 sedeži, odrom, servisnimi prostori in garderobami v zaodrju bo na voljo za izvedbo dogodkov in različnih prireditev. Center bo ponudil še manjšo kongresno dvorano, restavracijo in bar s teraso, hostel, v katerem bo od 30 do 50 ležišč, bovling in pisarniške prostore za delovanja medgeneracijskega centra, mladinskega centra, start up pisarne, kot tudi pisarne za delo od doma ter ustrezne prostore za društva, ki delujejo v ribniški občini. Cilj je, da bo objekt postal stičišče kulturnih, gospodarskih in družabnih dejavnosti za vse generacije.

Vsekakor bo za nemoteno delovanje objekta potrebno ob objektu zagotoviti tudi ustrezno število parkirišč, ki bodo umeščena ob samem objektu, če bo finančna konstrukcija omogočala pa bo v projekt umeščena tudi garažna hiša. Skupno naj bi bilo zagotovljenih dodatnih od 80 do 100 parkirnih mest, ki bodo omogočala razbremenitev parkirišč v samem centru mesta.

Pogorelčeva želja je, da bi ob začrtani dinamiki projektne naloge tudi nostalgiki po časih, ko se je reklo: »Gremo na žurko v Armijo,« skozi vrata povsem drugačne stavbe lahko stopili ob občinskemu prazniku, 22. oktobra, prihodnje leto, ko naj bi jo uradno odprli s slovesno podelitvijo priznanj in nagrad. Kot vse kaže, bo pot do tega še dolga, a vendarle ne nedosegljiva.

Članek je bil objavljen v 7. številki Dolenjskega lista 18. februarja 2021

M. Glavonjić

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

10.5.2021Oceni miha 

se ne čudim da se je to zgodilo

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava