DL: Red na Krki - Nič več ne bo tako, kot je bilo

10.5.2021 | 14:50

Po novem lahko v Novem mestu vaše plovilo privežete le v pristaniščih in  s posebno dovolilnico. Lastniki imajo čas za odstranitev na nepravem  mestu privezanih plovil brez dovolilnice do 4. marca. (Foto: I. Vidmar)

Po novem lahko v Novem mestu vaše plovilo privežete le v pristaniščih in s posebno dovolilnico. Lastniki imajo čas za odstranitev na nepravem mestu privezanih plovil brez dovolilnice do 4. marca. (Foto: I. Vidmar)

Mestna občina Novo mesto vzpostavlja red na reki Krki na odseku od Irče vasi do Seidlovega jeza – Določena pristanišča, vstopno-izstopna mesta, dovolilnice za priveze … – Predvidene drakonske kazni občinski svet spustil na razumno raven

Na Krki v Novem mestu velja nov red. Nič več ni dovoljeno privezovanje plovil na črno, kjerkoli se komu zazdi, prepovedano je privezovanje določene vrste plovil in plovil brez oznak in brez dovolilnice, prepovedana je nočna plovba, predpisane so tudi kazni, ki pa so precej nižje, kot je bilo sprva predvideno.

V na začetku meseca v Dolenjskem uradnem listu objavljenem Odloku o določitvi plovbnega režima na odseku reke Krke v Novem mestu Mestna občina Novo mesto tudi zakonsko ureja plovbo in rabo plovnih objektov na odseku reke Krke od Irče vasi do Seidlovega jeza, pri čemer je najbrž mišljen Seidlov jez pri nekdanjem Seidlovem mlinu in ne Seidlov jez pri nekdanji Seidlovi žagi.

Na omenjenem odseku reke Krke v Novem mestu je dovoljena plovba s plovili brez motorja, dolgih do šest metrov, v skladu z uredbo o uporabi plovil na motorni pogon na odseku reke Krke skozi Novo mesto pa je dovoljena tudi plovba na motorni pogon, vendar le za javni prevoz oseb, za kar morajo imeti lastniki plovil dovoljenje za plovbo po Krki, ki ga izda ustrezni organ mestne občine.

Ribiči zakonito le na vesla

Kljub temu lahko že leta opažamo, da predvsem ribiči pogosto uporabljajo čolne na pogon z električnimi motorji, kar ni dovoljeno oziroma je prepovedano in tudi kaznivo. Ker inšpektorji tega početja ne nadzirajo redno, do zdaj pa naj bi bila izrečena le ena kazen, lahko kršitve mirno nadaljujejo. Poleg plovil na motorni pogon z dovoljenjem oziroma koncesijo, v novomeškem primeru sta to dva splava, lahko plovila na motorni pogon brez omejitev uporabljajo sile za zaščito, reševanje in pomoč, policija, inšpekcija, izvajalci javne službe na področju upravljanja voda, vključno z monitoringom voda, in drugi državni organi pri izvajanju nalog iz svoje pristojnosti.

Precej strogo odlok ureja tudi pristajanje, izplutje in privezovanje plovil na plovbnem območju. Prepovedano je izpluti ali pristati oziroma privezovati ali puščati plovila zunaj določenih mest in privezovanje plovil na vstopno-izstopnih mestih za čas vstopanja in izstopanja potnikov. Pristanišči za plovila z motornim pogonom sta dve, pri čolnarni v Irči vasi in pod Šmihelskim mostom ob stebru na sredini reke. Za plovila na motorni pogon pa so določena tudi tri vstopno-izstopna mesta na Loki, ob izteku Pugljeve ulice in pod frančiškanskim samostanom.

Določena so tudi pristanišča za plovila brez motornega pogona oziroma za čolne na vesla, ta pa so čolnarna v Irči vasi, ob izteku Župančičevega sprehajališča v Lastovčah, ob izteku Medičeve ulice, pri Pumpenci, v Portovalu ob robu teniških igrišč, na Loki nad gostiščem Loka, na Loki na vzhodni strani športnega parka na levem bregu reke Krke pred prostori Kluba za podvodne aktivnosti, pod Šmihelskim mostom na desnem bregu reke Krke, pri izlivu Težke vode v čolnarni pod bolnišnico, čolnarna ob izteku Resslove ulice v Kandiji, pod Kandijskim mostom na desnem bregu in pod frančiškanskim samostanom na levem bregu.

Privez z dovolilnico

Vendar privezov v naštetih pristaniščih ne sme uporabljati kdorkoli, pač pa le lastniki plovil, ki bodo imeli dovolilnico, ki jo ob plačilu določene pristojbine izda mestna občina, plovila pa bodo morali imeti na vidnem mestu tudi oznako. Pristojbina je namenjena za vzdrževanje in obnovo pristanišč ter vstopno-izstopnih mest. Za tako imenovane športne veslaške čolne ni zagotovljenih privezov in jih je treba po končani plovbi odstraniti s plovbnega območja. Izjema so kanuji. Po Zakonu o plovbi po celinskih vodah je športni veslaški čoln plovilo, ki je namenjeno za športne in rekreacijske aktivnosti. Po tej definiciji bi v to kategorijo spadali tudi čolni na vesla, ki jih pri rekreativnem ribolovu na reki Krki uporabljajo športni ribiči.

Plovba s plovili brez motornega pogona je na reki Krki na odseku od Irče vasi do Seidlovega jezu dovoljena le od sončnega vzhoda do sončnega zahoda, za kršenje določb iz odloka pa so bile v predlogu odloka določene izjemno visoke kazni od 500 evrov za posameznike do 1500 evrov za pravne osebe, a je občinski svet med sprejemanjem odloka prisluhnil argumentom svetnika Solidarnosti Uroša Lubeja, da take kazni glede možne posledice prekrškov niso niti približno sorazmerne s kaznimi za prekrške v cestnem prometu. Veslanje po sončnem zahodu ali privezan rekreativni čoln brez dovolilnice, na primer, vsekakor ni primerljivo z vožnjo z avtomobilom 190 km/h ali pod vplivom alkohola od 0,5 do 0,8 promila v krvi, za kar je kazen 500 oziroma 600 evrov. Tako so kazni znižali na 200 evro za pravno osebo, 100 evrov za odgovorno osebo in 40 evrov za posameznika.

Članek je bil objavljen v 8. številki Dolenjskega lista 25. februarja 2021

I. Vidmar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava