Obnovljena velika dvorana KD Trebnje

15.6.2021 | 12:50

Odprtje Kulturnega doma l. 1930

Odprtje Kulturnega doma l. 1930

Prenovljena dvorana

Prenovljena dvorana

Obnovljena velika dvorana KD Trebnje

V nedeljo smo otvorili obnovljeno veliko dvorano Kulturnega doma Trebnje. Kulturni dom smo začeli obnavljati lansko leto ob njegovi 90. letnici. Želeli smo izkoristiti tudi čas, ko v dvorani ni bilo prireditev.

Prosvetni dom (danes Kulturni dom) so v okviru Župnije Trebnje gradili župljani od 1928 do 1930 za potrebe prosvetne dejavnosti. V glavnem so bile to igre, tečaji in proslave. Po 2. svetovni vojni je bil nacionaliziran in leta 1984 prenovljen. Župnija ga je v okviru denacionalizacijskega postopka dobila vrnjenega in z obnovo dvorane drži dano obljubo, da bo objekt še naprej služil širši javnosti za kulturno dejavnost in da ga bo tudi vzdrževala. Z Občino Trebnje je bila sklenjena najemna pogodba, da lahko dvorano uporabljajo občani za prireditve. Glede prireditev se je potrebno obrniti na oskrbnika Pavleta Rota oz. na Občino Trebnje.

V najemni pogodbi je bil s strani Občine Trebnje dan zahtevek, da se v dvorani poravnajo tla, da bo lahko uporabna za več vrst prireditev. Leto 2020 nam je z zaprtjem javnega življenja dalo priložnost, da dvorano malo popravimo. Ker pa se pri stari stavbi vedno še kaj pokaže, se je tudi zdaj. Položili smo nov tlak s talnim gretjem, vgradili nova notranja vrata, na stropu so nove luči in nove plošče zaradi urejanja akustike. Z balkona smo odstranili projekcijsko sobo, uredili tlak, dodali varnostno ograjo in prepleskali stene. Oder je dobil nove stopnice, nove luči in nove zavese, parket je bil prelakiran. V dvorani so novi premični stoli. Mnogim je žal, da starega projektorja za projiciranje filmov ni več, vendar se časi spreminjajo in tudi tehnologija. Vgrajen je nov projektor, ki nadomešča starega. Župnija Trebnje je krila stroške iz lastnih sredstev in ob tem ni ustvarjenih nobenih dolgov. Žal še nima denarja za obnovo fasade in ureditev okolice, zato bo moralo to malo počakati.

Kulturni dom ima sedaj obnovljeno dvorano, ki bo spet služila svojemu namenu. Zahvala gre mnogim prostovoljcem in obrtnikom, ki so s svojim delom in podporo to omogočili. Občina Trebnje načrtuje gradnjo Kulturnega centra, zato je bil dan predlog, da se Kulturni dom preimenuje. Ob predlogih, da bi se preimenoval v Baragov dom ali Dom dr. Alojzija Šuštarja, se še najbolj nagibamo na staro ime Prosvetni dom. Ob priliki obnove fasade se bo to tudi dokončno odločilo. Na pročelju Doma je prvih 20 let pisalo Bogu in narodu. Naj jima 91. letnik služi še naprej.

Pa še malo trpko-sladkega: na trebanjske župnike se je zaradi Kulturnega doma s strani javnosti sprožalo veliko negativnega pritiska. Zdržali smo ga, ob tem pa krmarili med željami s strani kulture in finančnimi potrebami stavbe. Mnogi nas potiskajo v zasebnost brez pravice do javnih sredstev, obenem pa želijo, da smo jim brezplačni javni servis. Z Občino Trebnje dokazujemo, da je Župnija Trebnje tudi del Občine Trebnje in da se lahko pogovarjamo, dogovarjamo in skupaj ustvarjamo. Z realizirano najemno pogodbo lahko društva lažje prirejajo razne dogodke, zato hvala gospodu županu z občinsko ekipo, da smo kljub nasprotovanjem nekaterih v okviru zakonodaje to uspeli narediti in dokazali, da se javno-zasebno partnerstvo obnese v širšo javno korist ljudi.

Prilagam dve fotografiji notranjosti dvorane Kulturnega doma Trebnje in eno zunanjosti iz otvoritve leta 1930.

župnik Jože Pibernik, Trebnje

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava