DL: Miran Plut spet na sodišču - Za vlomilci ostajali oplenjeni in razdejani lokali

19.6.2021 | 17:30

Miran Plut je zaradi umora Jureta Erjavca zaprt že skoraj sedem let, kako dolgo bo v zaporu, pa bo odvisno tudi od razpleta sojenja v Črnomlju. (Foto: B. B.)

Miran Plut je zaradi umora Jureta Erjavca zaprt že skoraj sedem let, kako dolgo bo v zaporu, pa bo odvisno tudi od razpleta sojenja v Črnomlju. (Foto: B. B.)

Morilcu Jureta Erjavca sodijo za niz vlomov v gostinske lokale v letu 2010 – Plut očitke zanika, tožilstvu pa je zaradi izločanja dokazov ostalo le še malo adutov

Kmalu bo minilo sedem let, odkar je bil danes 30-letni Miran Plut z Jugorja pri Metliki zadnjič na prostosti. Zaradi umora Jureta Erjavca s Sel pri Dolenjskih Toplicah je junija 2014, dve leti po Juretovem izginotju, pristal v priporu. Novomeško okrožno sodišče ga je septembra 2015 obsodilo na 25 let zapora, kasneje pa mu je višje sodišče kazen znižalo na 23 let. Koliko časa bo Plut dejansko preživel v zaporu, pa bo odvisno tudi od sojenja, ki se je pred kratkim začelo na okrajnem sodišču v Črnomlju. Sodijo mu namreč zaradi niza vlomnih tatvin, ki naj bi jih leta 2010 zagrešil skupaj z državljanom Hrvaške Josipom Mađeruhom, občasno pa naj bi se jima na teh pohodih pridružil še takrat mladoletni Z. T.

Plut, ki še vedno vztraja, da ni umoril Jureta Erjavca in zdaj to dokazuje tudi na Evropskem sodišču za človekove pravice, je na črnomaljsko sodišče prišel iz zapora na Dobu, sojenje pa je ves čas spremljal vklenjen, tudi ko je odgovarjal na vprašanja sodnika Igorja Fortune in tožilke Maje Hutar. Ta je kakih 15 minut naštevala »podvige«, ki naj bi jih Plut in Mađeruh zagrešila od pomladi do jeseni leta 2010. Posebej aktivna naj bi bila v času med 6. avgustom in 11. septembrom, ko naj bi zagrešila kar devet vlomov v gostinske lokale v podeželskih dolenjskih in belokranjskih krajih.

Na poti nepridipravov so se med 6. avgustom in 11. septembrom znašli lokali v Velikem Cerovcu (Stop bar), Podgori (Lukna), Semiču (Pri Smiletu), Dobravici (Paladu), Jurki vasi (Markovič), Češči vasi (Nataša), na Dvoru (Laura), v Kočevskih Poljanah (Aljažev hram) in Soteski (Turn). Vse se je odvijalo po podobnem scenariju: ponoči so na silo vdrli skozi vrata ali okno lokala, če je bilo kaj slabo zaprto ali priprto, je bilo storilcem delo še dodatno olajšano. Odnašali so vse po vrsti: menjalni denar, kovance iz avtomatov za pikado in predvajalnikov glasbe in sploh vse, kar jim je prišlo pod roke – cigarete, žgane pijače, pivo (v steklenicah, pločevinkah ali sodčkih), vino, sokove in druge napitke, sendviče, različne prigrizke, žvečilne gumije, čokolade, sladoled, kavo … Iz enega od lokalov so odnesli celo 10 kilogramov svinjskih zrezkov in 12 kilogramov krompirja. S seboj so odnašali tudi računalnike in zaslone, pa ozvočenje in reflektorje, skratka vse, kar je šlo v avto.

Za sabo so puščali pravo razdejanje, zato tožilstvo Plutu in Mađeruhu očita tudi več kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari. V lokalu v Velikem Cerovcu naj bi tako po točilnem pultu in opremi razmazala smetano in tekočo čokolado ter vse skupaj polila z viskijem. Ker to še ni bilo dovolj, so storilci na koncu vzeli še gasilni aparat in s prahom poškropili cel lokal. V Podgori so med vlomom uničili motorno kosilnico in z gorivom polili lokal. Mladoletnik naj bi po navodilih Mađeruha prerezal tudi vse štiri gume na nekem kombiju …

Naj se zdijo dejanja še tako zavržena, vprašanje ostaja, ali bosta Plut in Mađeruh zanje kdaj obsojena. Obrambi je namreč v dosedanjem postopku uspelo izločiti že celo vrsto dokazov, med njimi tudi tiste najbolj obremenilne iz hišne preiskave. Zaradi izločanja dokazov je bilo iz postopka umaknjenih tudi že kar nekaj sodnikov, tako da je primer zdaj pristal na črnomaljskem okrajnem sodišču, čeprav po teži dejanja sicer sodi na okrožno sodišče.

Ker je ostalo zelo malo dokazov, si je Plut lahko privoščil, da je sodniku mirno dejal, da očitanih kaznivih dejanj ne priznava, svoje izjave iz preiskave, v katerih je popisal dejanja, pa je na sodišču zanikal. Kaj dosti v svoj prid ni imel povedati, a ne nazadnje to tudi ni njegova naloga, tožilstvo je tisto, ki mora na sodišču dokazati njegovo krivdo. Očitki iz obtožnice pa še ne bodo tako kmalu zastarali, čeprav je od dejanj minilo že več kot 10 let. V primeru, ko je oseba v vmesnem času obsojena za težje kaznivo dejanje, v tem primeru za kaznivo dejanje umora, zastaralni roki nehajo teči.

Članek je bil objavljen v 13. številki Dolenjskega lista 1. aprila 2021

B. Blaić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava