Na Pogancih in grobu Franca Uršiča: V spomin na dogodke pred 30. leti

19.6.2021 | 18:40

Na grobu Franca Uršiča z njegovim bratom

Na grobu Franca Uršiča z njegovim bratom

Spominsko obeležje na Pogancih

Spominsko obeležje na Pogancih

Župan Gregor Macedoni polaga venec

Župan Gregor Macedoni polaga venec

V četrtek, 18. 6. 2021, so župan mestne občine Novo mesto magister Gregor Macedoni, poveljnik Vojašnice Franca Uršiča polkovnik Igor Strojin ter predsedniki veteranskih in domoljubnih organizacij, Anton Klobčaver - Zveza veteranov vojne za Slovenijo Dolenjska, Marjan Dragan - Policijsko veteransko društvo Sever Dolenjska in Bela krajina ter Vasilije Maraš - Območno združenje slovenskih častnikov Novo mesto, položili spominska venca.

Tradicionalno so venec naprej položili pri spomeniku na Pogancih. Nato je delegacija na pokopališču v Prečni položila ikebano na grobu Franca Uršiča, ki je bil pripadnik odreda Teritorialne obrambe iz 21. območnega štaba Teritorialne obrambe Novo mesto. Njegova enota je prva posedla položaje v blokadi na Medvedjeku. Slednji je bil smrtno ranjen 28. junija in je zaradi posledic rane umrl 4. julija v bolnišnici Novo mesto. Z vojaškimi častmi je bil pokopan na pokopališču v Prečni. Letos smo se poklonili tudi njegovi mami, ki je umrla maja letos.

Kaj se je zgodilo na Pogancih?

Na Pogancih so pripadniki enote za protispecialno delovanje 21. območnega štaba Novo mesto, dne 27. junija v zgodnjih jutranjih urah, postavili barikado in s tem zaustavili prehod koloni vozil Jugoslovanske ljudske armade. Kasneje so se pridružile tudi druge enote TO, ki so navedene na spomeniku. V koloni je bilo dvanajst bojnih vozil za protizračno obrambo (BOV-3) z logističnim spremstvom. Logistični del je barikada zaustavila, zato se je bojni del kolone moral vrniti iz Mačkovca. BOV-i so bili namreč hitrejši od Tamovih tovornjakov. Tu je prišlo do izmenjave prvih strelov med vojaki iz kolone in pripadniki enote TO v blokadi. Po pregovorih s predstavniki 2. Pokrajinskega štaba TO Dolenjska in 21. Območnega štaba TO Novo mesto je kolona zgodaj dopoldne nadaljevala pot proti Ljubljani. Sledila jim je oborožena enota TO. Čas, ki je bil pridobljen z blokado in pregovori, je omogočil postavitev nove blokade na cesti prvega reda na Medvedjeku. 28. junija je prišlo do spopada s kolono, ki je ostala v blokadi do noči 1. julija. Nato se je kolona umaknila, zopet po pregovorih s predstavniki TO, v smeri Brežic. Dokončno je bila zaustavljena 2. julija v Krakovskem gozdu. Vojaki so zapustili vozila in bili večinoma zajeti na Planini nad Kostanjevico. Vozila so po nekaj dneh dobila oznako TO in so bila v uporabi Teritorialni obrambi oziroma Slovenski vojski do leta 2011. Eno od teh vozil je sedaj sestavni del spominskega parka v Pogancih.

S tem se spominjamo takratnih prelomnih dogodkov in s spominskimi dejanji izražamo spoštovanje takratnim udeležencem. Hkrati pa vas vabimo, da se udeležite spominskega pohoda »Prvi strel«, ki bo izveden dne 26. junija ob 8.00 uri na Pogancih.

Vasilije Maraš
Fotografije: Drago Sikošek in Peter Žunič Fabjančič

Galerija

01_Castna straza in praporscaki se pripravljajo
02_Zupan MO Novo mesto in predsedniki veteranskih in domoljubnih organizacij
03_Zupan Gregor Macedoni polaga venec
04_Polaganje venca
05_Polaganje venca 1
06_Spominsko obelezje na Pogancih
07_Obranili domovino
08_Napis Poganci
09_Praporscaki veteranskih in domoljubnih organizacij
10_Pokopalisce Precna
11_Polaganje ikebane na grob Franca Ursica
12_Na grobu Franca Ursica z njegovim bratom

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava