Ljudje ob Kolpi: Oton Gliha

20.6.2021 | 13:30

Oton Gliha, slikar
Rojen 21. maja 1914 v Črnomlju, umrl 19. junija 1999 v Zagrebu

Ljudje ob Kolpi: Oton Gliha
Ljudje ob Kolpi: Oton Gliha
Suhi zid

Suhi zid

Oton je otroštvo preživel v Črnomlju, nakar je bil oče - državni uradnik - premeščen v Osijek, kjer je obiskoval osnovno šolo. Ko pa se družina 1924 preselila v Zagreb, je tam dokončal osnovno šolo in nadaljuje šolanje na gimnaziji, kjer maturira 1933. leta. V letih 1933 do 1937 je študiral slikarstvo v Zagrebu na Akademiji likovnih umetnosti, po diplomi pa je študij eno leto nadaljeval še v Parizu in nato tudi na Dunaju in v Münchnu. Po drugi svetovni vojni se eno leto izpopolnjuje tudi v Italiji.

Poroči se s sošolko Milo Kumbatović, katere družina ima hišo na Krku, kjer s soprogo preživita veliko časa. Tu ga prevzamejo pejsaži suhozidov in se  kot slikar prične ukvarjati s to tematiko. Slikanje in risanje suhozidov (hrvaško: gromače) tako kmalu postaneta njegova poglavitna slikarska tema in 1954. ima prvo razstavo na temo suhozidov. Pozneje še veliko. Poleg številnih razstav na Hrvaškem je svoja dela predstavljal tudi drugod po svetu. Danes so njegove slike in risbe del pomembnih zasebnih in galerijskih zbirk v Parizu, New Yorku, Sao Paulo, Torinu, Benetkah … Dvakrat je sodeloval na Beneškem bienalu – v letih 1962 in 1964, dve retrospektivni razstavi je pripravil Muzej moderne umetnosti Zagreb, ena pa je bila že po njegovi smrti tudi v Ljubljani. Njegova dela krasijo med drugim tudi stene (nekdanjega) Zveznega izvršnega sveta v Beogradu, letališko zgradbo na Krku in Narodno gledališče na Reki.

Za življenjsko delo je leta 1977 prejel nagrado Vladimirja Nazorja, leto pozneje pa je bil izvoljen za člana Hrvaške akademije znanosti in umetnosti.

Boris Grabrijan

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava