Vojna za Slovenijo se je začela pri Metliki - z vstopom JLA

29.6.2021 | 14:45

Vojna za Slovenijo se je začela pri Metliki - z vstopom JLA
Vojna za Slovenijo se je začela pri Metliki - z vstopom JLA
Vojna za Slovenijo se je začela pri Metliki - z vstopom JLA

Mejni prehod za mednarodni promet Melika so 27.06.1991 v zgodnjih jutranjih urah prestopili vojaki JLA z oklepniki in pot nadaljevali preko Novega mesta do Medvedjeka, ker se je njihova aktivnost, da zasedejo pomembne vitalne objekte in druge objekte v takrat mladi državi Sloveniji, zaradi učinkovite blokade ustavila.

Vojna za Slovenijo se je začela 27. junija 1991 ob 1.15 ponoči, ko je protiletalska oklepna baterija Jugoslovanske ljudske armade pri Metliki nenapovedano vstopila na ozemlje mlade suverene demokratične države Republike Slovenije in nadaljevala bojno pot po Dolenjski.

Najmanj trije razlogi so, da se vsako leto s ponosom in veseljem spominjamo naših osamosvojitvenih dogodkov. Najprej je to dolžnost izkazati priznanje in zahvalo vsem tistim, ki so v tistih nevarnih časih tvegali svoje življenje za obrambo naše na novo rojene domovine, za zavarovanje naše svobode in samostojnosti. Drugi razlog je enotnost, ki jo je v tistih časih doživel slovenski narod. Tretji razlog, zaradi katerega se s ponosom spominjamo osamosvojitvene vojne, pa je dejstvo, da smo kljub spopadom, kljub ranjenim in mrtvim, ostali človeški. Z ujetniki in ranjenimi se je ravnalo dostojno, kot se spodobi civilizirani družbi. Nobenih nepotrebnih žrtev ni bilo. Vsem, ki so nas napadli in vsem, s katerimi smo se borili in jih premagali, lahko mirno pogledamo v oči in si ponovno sežemo v roke. Tako ravna samozavesten in suveren zmagovalec.

Po 30 letih samostojne Slovenije je bilo tako na Mednarodnem mejnem prehodu Metlika dne 25.06.2021 srečanje veterank in veteranov. Na prireditvi, katere organizator je bil PVD Sever Dolenjske in Bele krajine v sodelovanju s PU Novo mesto in občino Metlika, so se zbrali predvsem policijske veteranke in veterani iz širšega območja Dolenjske in Bele krajine. V kulturnem programu so sodelovali člani Mestne godbe Metlika, ki so na začetku zaigrali slovensko himno. Župan občine Metlika Darko Zevnik je prisotne lepo pozdravil. Nagovoru sta se pridružila tudi direktor Policijske uprave Novo mesto Janez Ogulin in predsednik Zveze Sever dr. Tomaž Čas. Na svečanosti je kot slavnostni govornik spregovoril namestnik generalnega direktorja slovenske policije, g. Pečjak, ki je prav tako vse prisotne veteranke in veterane lepo pozdravil in se njim zahvalil za takrat pogumna in odločna dejanja v osamosvojitveni vojni.

Za govornico je bil povabljen tudi takratni komandir Postaje milice Metlika, g. Andrej Šenica, ki je v svojem 20 minutnem nagovoru natančno opisal potek, dogajanje in aktivnosti takratnih miličnikov na mejnem prehodu Metlika, kako je kolona oklepnikov JLA prestopila državno mejo. Nekajkrat so ga spodbudili z močnim aplavzom, na koncu pa mu kot takratnemu komandirju na Postaji milice Metlika izrekli vso zahvalo za pogumne, strokovne in drzne odločitve v tistih prvih dneh vojne za samostojno Slovenijo.

Predsednik PVD Sever Dol. in Bele krajine Marjan Dragan in predsednik Zveze Sever Tomaž Čas sta takratnemu komandirju Postaje Milice Metlika Andreju Šenici in sedanjemu komandirju Postaje mejne Policije Metlika Valentinu Kuharju izročila bronasti znak Sever za prispevanje k pomembnim uspehom delovanja združenja.

Tekst: Član PVD Sever Dol. in Bele krajine Drago Sikošek
Slike: Drago Sikošek (naslovne) in B. V. (galerija)

Galerija

_zzzmetlika (1), _zzzmetlika__1_
_zzzmetlika (10), _zzzmetlika__10_
_zzzmetlika (11), _zzzmetlika__11_
_zzzmetlika (12), _zzzmetlika__12_
_zzzmetlika (13), _zzzmetlika__13_
_zzzmetlika (14), _zzzmetlika__14_
_zzzmetlika (15), _zzzmetlika__15_
_zzzmetlika (16), _zzzmetlika__16_
_zzzmetlika (17), _zzzmetlika__17_
_zzzmetlika (18), _zzzmetlika__18_
_zzzmetlika (19), _zzzmetlika__19_
_zzzmetlika (2), _zzzmetlika__2_
_zzzmetlika (20), _zzzmetlika__20_
_zzzmetlika (21), _zzzmetlika__21_
_zzzmetlika (22), _zzzmetlika__22_
_zzzmetlika (23), _zzzmetlika__23_
_zzzmetlika (24), _zzzmetlika__24_
_zzzmetlika (25), _zzzmetlika__25_
_zzzmetlika (26), _zzzmetlika__26_
_zzzmetlika (27), _zzzmetlika__27_
_zzzmetlika (28), _zzzmetlika__28_
_zzzmetlika (29), _zzzmetlika__29_
_zzzmetlika (3), _zzzmetlika__3_
_zzzmetlika (30), _zzzmetlika__30_
_zzzmetlika (31), _zzzmetlika__31_
_zzzmetlika (32), _zzzmetlika__32_
_zzzmetlika (33), _zzzmetlika__33_
_zzzmetlika (34), _zzzmetlika__34_
_zzzmetlika (35), _zzzmetlika__35_
_zzzmetlika (36), _zzzmetlika__36_
_zzzmetlika (37), _zzzmetlika__37_
_zzzmetlika (38), _zzzmetlika__38_
_zzzmetlika (39), _zzzmetlika__39_
_zzzmetlika (4), _zzzmetlika__4_
_zzzmetlika (40), _zzzmetlika__40_
@@@_zzzmetlika__41_
_zzzmetlika__42_
_zzzmetlika__5_
_zzzmetlika__6_
_zzzmetlika__7_
_zzzmetlika__8_
_zzzmetlika__9_

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (19)

29.6.2021–3     + (7)     – (10)     Oceni Lojzekov stric 

Hvala policiji ki se je uprla tej zločinski okupatorski komunistični JLA

30.6.2021Oceni miha 

No ja.... lahko bi se povedalo še kaj drugega.

2.7.2021+1     + (5)     – (4)     Oceni tapravpodgurc 

Lojzekov stric..... upam staviti da si na račun komunistov sezidal hišo....... kriva pa ni JLA ampak takratni voditelji republik...vključno z našim Milanom. Pa lep dan..... AJa, podpiram pa ne leve ne desne, to je le predstava za publiko. Oboji so isti....

2.7.2021+5     + (8)     – (3)     Oceni miha 

Tega pa res ne razumem, v čem ti kriviš Milana? A morda za vojno? To pa res ni pošteno. On je definitivno ni zakuhal. Jaz pa mislim če ne bi bilo Milana pa Janeza Drnovška, bi tle imel 10 letno in ne 10 dnevno vojno... Pa še to, vprašaj se, zakaj so na Brione poslal ravno ta dva in ne Lojzeta P in Janez J, ali pa kakega drugega heroja? Na koncu se pa še sprašujem, kako se je lahko zgodilo, da v tej evforiji - 30 letnici, ni bil Janez Drnovšek niti omenjen nikjer, kot da ne bi obstajal? Verjamem pa da to namenoma. Osebno menim, če ne bi ilo njega, bi bilo v tej državi bistveno drugače - slabše namreč.

2.7.2021–4     + (2)     – (6)     Oceni Lojzekov stric 

Drnovšek je bil na začetku pri agresorjih podobno kot so komunisti na začetku vojne paktirali s Hitlerjem. Miha razmislas kot kokos s komunističnimi mozgani

2.7.2021–5     + (1)     – (6)     Oceni Lojzekov stric 

Drnovšek je bil na začetku pri agresorjih podobno kot so komunisti na začetku vojne paktirali s Hitlerjem. Miha razmislas kot kokos s komunističnimi mozgani

2.7.2021+1     + (1)     – (0)     Oceni miha 

Lojzek pa ti si resno neumen a ne? To se ne delaš... No pa naj kdo argumentira vprašanje povezanpo z Brijoni. Zakaj so poslali ravno te dva ki jih vi ne marate in ne vaših herojev :) Sej je odgovor jasen a ni?

4.7.2021—     + (4)     – (4)     Oceni Lojzekov stric 

Miha takšnemu žaljivemu in primitivnemu kljusetu ne odg.........

4.7.2021–2     + (0)     – (2)     Oceni miha 

predno ocenjuješ druge se poglej v špegu .... Tut tako si neumen, da nisi dojel da si prvi začel z nesramnostmi. Samo to oboje je značilno za tvojo pod-vrsto

5.7.2021+2     + (2)     – (0)     Oceni martin 

Bravo naši fantje, brez vas ne bi bilo svobode.

začetnapredhodna Stran: 1/2naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava