Na današnji dan se je rodil Silvester Mihelčič

3.8.2021 | 12:40

Silvester Mihelčič na koncertu pedagogov Glasbene šole Črnomelj, 2003 (arhiv družine Mihelčič)

Silvester Mihelčič na koncertu pedagogov Glasbene šole Črnomelj, 2003 (arhiv družine Mihelčič)

ℕ𝕒 𝕕𝕒𝕟𝕒š𝕟𝕛𝕚 𝕕𝕒𝕟 leta 1943 se je v Metliki rodil glasbenik 🎼🎹 in pedagog 👨‍🏫 𝐒𝐢𝐥𝐯𝐞𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐌𝐢𝐡𝐞𝐥č𝐢č.

Po končani osnovni šoli v Metliki in gimnaziji v Črnomlju je študiral glasbo ter komponiranje v Ljubljani. 𝟑𝟗 𝐥𝐞𝐭 je bil 𝐫𝐚𝐯𝐧𝐚𝐭𝐞𝐥𝐣 Glasbene šole v Črnomlju.

Obdarjen je bil s številnimi talenti. Igral je na elektronsko harmoniko, s katero je na koncertih spremljal znane operne pevce, 𝘓𝘢𝘥𝘬𝘢 𝘒𝘰𝘳𝘰š𝘤𝘢, 𝘚𝘰𝘯𝘫𝘰 𝘏𝘰č𝘦𝘷𝘢𝘳 in 𝘙𝘢𝘫𝘬𝘢 𝘒𝘰𝘳𝘪𝘵𝘯𝘪𝘬𝘢. Na številnih nastopih doma in v tujini je sodeloval z igralcema 𝘉𝘰𝘳𝘪𝘴𝘰𝘮 𝘒𝘳𝘢𝘭𝘫𝘦𝘮 in 𝘐𝘷𝘰𝘮 𝘉𝘢𝘯𝘰𝘮 ter humoristom 𝘛𝘰𝘯𝘪𝘫𝘦𝘮 𝘎𝘢š𝘱𝘦𝘳𝘪č𝘦𝘮.

Obširno je tudi njegovo avtorsko delo. Pisal je ljudsko, narodnozabavno, zabavno in resno glasbo za pevske zbore, ansamble ter orkestre, največ za harmoniko. Izdal je dva zvezka izvirnih skladb za harmoniko: za odrasle 𝓣𝓮 𝓸𝓽𝓸ž𝓷𝓮, 𝓻𝓳𝓪𝓿𝓮 𝓸č𝓲 (1985) in za najmlajše 𝓟𝓻𝓿𝓲 𝓷𝓪𝓼𝓽𝓸𝓹 (1987). Izšli so še trije zvezki njegovih priredb ljudskih napevov za harmoniko: 𝓑𝓮𝓵𝓪 𝓴𝓻𝓪𝓳𝓲𝓷𝓪 (1984), 𝓟𝓻𝓮𝓴𝓶𝓾𝓻𝓳𝓮 (1986) in 𝓚𝓸𝓻𝓸š𝓴𝓪 (1994). Mihelčič je napisal tudi 𝐩𝐫𝐯𝐨 𝐬𝐥𝐨𝐯𝐞𝐧𝐬𝐤𝐨 𝐫𝐨𝐤𝐨𝐩𝐞𝐫𝐨 𝐌𝐚č𝐞𝐤 𝐌𝐮𝐫𝐢 🐈 na besedilo Kajetana Koviča. Uglasbil je veliko pesmi za mladino in napisal številne priredbe.

Pomembno delo je opravil kot kulturni animator, nekaj let je bil tudi predsednik Glasbene mladine Slovenije. Umrl je v Črnomlju, 16. junija 2003.

Belokranjski muzej Metlika; FB

Galerija

_zzzmihelcic (1)
_zzzmihelcic (2)
_zzzmihelcic (3)
_zzzmihelcic (4)

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

3.8.2021+2     + (3)     – (1)     Oceni vl 

Spomini na Silvota počasi bledijo. Ko pridem na metliško pokopališče obvezno obiščem bližnji grob kjer je pokopan Silvo. Za nekaj časa mi pred očmi zaigrajo spomini na čase, kako smo mnogokrat preplesali sobotne večere pri Skubcu ali v črnomaljskem hotelu po zvokih njegove harmonike. Pri igranju je bil vedno nasmejan in pozorno je prisluhnil željam plesalcev, da je zaigral "tisto lepo pesem". (vika lozar)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava