DL: Romska premetanka - Umik izpod daljnovodov

21.8.2021 | 19:15

Pod daljnovodi z visoko napetostjo na Brezjah pri Goriči vasi stoji največje romsko naselje. (foto: arhiv DL)

Pod daljnovodi z visoko napetostjo na Brezjah pri Goriči vasi stoji največje romsko naselje. (foto: arhiv DL)

Tri nezakonito zgrajena naselja v deželi suhe robe burijo duhove – Idejna zasnova za trajno prostorsko rešitev in zajezitev novih naselitev – Do kdaj samo iskanje pravic

Člani komisije za spremljanje romske problematike v občini Ribnica in strokovne službe, ki so v to vpete, so s predstavniki Romov in nekaterih njihovih sosedov prisluhnili predstavitvi študije idejnega prostorskega načrta mogočih naselij, ki ga je pripravilo podjetje Acer iz Novega mesta.

Občina si je namreč zadala nič kaj lahko nalogo, da nazadnje začne premikati ta voz, na katerem so desetletja nakopičenih prostorskih, okoljskih in drugih težav z Romi.

Legalizacija treh naselij, v katerih živi okoli 130 predstavnikov te narodnostne skupnosti, ni mogoča, zato je treba s timskim pristopom in ob doslednem upoštevanju zakonodaje zanjo poiskati zadovoljive, trajne namestitvene rešitve, je dejal Simon Starc, predsednik te komisije. Nekatera naselja bo treba nemudoma porušiti, druga korigirati s poudarkom, da ne gre za širitev naselja, kvečjemu za zajezitev novih naselitev. Proti temu se bodo postavili odločno, z vsemi pravnimi sredstvi, poudarja.

V Lepovčah, tam je prej stala veterinarska postaja, so Romi stavbo in okolico poselili pred 30 leti ter se sčasoma s postavitvijo barak in šotorišča širili, čeprav je v prostorskemu načrtu to območje opredeljeno kot industrijska cona. Po novem bi naselje uredili nekoliko v stran, na robu cone.

Obvoznica okrog Ribnice bo pod Malo Goro speljana tudi po kmetijskem zemljišču, na katerem je pred 20 leti številčna romska družina na sicer odkupljeni zasebni parceli ob železniškemu tiru pri Otavicah na črno postavila svoje naselje, ki ga bo treba prav tako premestiti. Lastnik ima odločbo inšpektorja za rušenje v tem letu. Načrtovano je, da bi se preselil v eno izmed dveh večjih že obstoječih naselij, a je to možnost pred časom odklonil. »Nestrpnost med nami je že tako velika, da bi skupno življenje zanetilo še večji ogenj,« je na občini povedal Miralem, patriarh te številne družine.

Pod daljnovodi z visoko napetostjo na Brezjah pri Goriči vasi stoji največje romsko naselje. Nekaj bi tam po legalizaciji sicer še ostalo, a v veliko manjši obliki. »Če hočemo doseči cilj, se moramo postaviti na startu. Vsi skupaj tečemo maraton, na katerega je treba biti zelo dobro pripravljen,« poudarja ribniški župan Samo Pogorelc.

Na trenutne razmere, ki jih Romi seveda vidijo povsem drugače, so opozarjali tudi njihovi predstavniki, ki pa bi se morali v večji meri posvetiti boljšemu vključevanju Romov v širšo skupnost, manj pa iskanju pravic in izgovorov.

Članek je bil objavljen v 23. številki Dolenjskega lista 10. junija 2021

M. Glavonjić

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

22.8.2021+4     + (4)     – (0)     Oceni delec 

Dobro nam gre, slovenski družbi. Namesto starešine ali poglavarja pa imajo sedaj že patriarha. Nalednja stopnja je, da bodo iz nomadskega manjšinskega prebivalstva postali verska skupnost?

23.8.2021+3     + (3)     – (0)     Oceni vl 

Predstavnik Romske skupnosti Slovenije vedno ponavlja isto mantro, kako ogroženi so Romi v Sloveniji. Kako zanimivo, iste trditve slišimo tudi z izjavami njihovih sosedov iz vrst večinskega prebivalstva. Počasi prihajamo v čase, ko bodo Romi resnično začeli ukrepati na svojem "zelniku" in končno prevzemati odgovornost za prilagajanje okoljskim predpisom Slovenije. (vika lozar)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava