SB Brežice: "Nas je kar malce strah jeseni in zime"

14.9.2021 | 14:15

SB Brežice (STA)

SB Brežice (STA)

SB Brežice je zapustilo 12 medicinskih sester, uspešno so jih nadomestili deset. Prijav na razpise je manj kot bi si želeli.

»Nadomestili smo vse srednje medicinske sestre, ki so odšle. V zadnjem letu sicer na razpise pride manj prijav, kot je bilo to običajno. Velikokrat je treba razpise ponoviti, tudi večkrat, da dobimo kandidata za zaposlitev,« je povedala direktorica Anica Hribar.

»Marsikateri odhod je povezan z ugodnejšim delovnim časom pri kakšnem drugem delodajalcu, pri katerem ni nočnega dela ter dela med vikendi in prazniki. Tudi delo s pacienti je lahko pri drugih delodajalcih fizično bistveno lažje, kot je v bolnišnici,« je Hribarjeva pojasnila razloge za odhode.

Iz SB Brežice odhajajo predvsem mlajše medicinske sestre z družinami.

»Odhajajo predvsem mlajše medicinske sestre z družinami in otroki,« je ocenila Renata Starčević, lokalna zaupnica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije, »predvsem zaradi boljših razmer za delo drugje. Največkrat sta razloga za odhod troizmenski turnus ter delo med vikendi in nočnimi. Tudi če zaposlimo mlad kader, bodo potrebovale nekaj časa, da bodo usvojile vse znanje, da bodo lahko samostojno delale.«

Sindikalna zaupnica Starčević je dejala, da je sodelovanje sindikata z vodstvom SB Brežice dobro, a da jih pestijo enake težave kot drugje po državi. »Prijav na razpise ni toliko, kot bi si jih želeli. Že do zdaj smo bili zaposleni močno obremenjeni, kar je trenutno vodstvo podedovalo. Trudijo se, da bi nadomestili kader in dolgotrajne bolniške odsotnosti.«

Anica Hribar (arhiv DL)

Anica Hribar (arhiv DL)

Jesenski scenariji precej črni

Iz teh razlogov Starčevićeva pričakuje precej črn jesenski scenarij. »Nas je kar malce strah jeseni in zime,« je odgovorila na vprašanje, ali je osebje pri močeh za epidemiološki val, primerljiv z lanskim. Zaradi izgorelosti je še vedno precej kadra na dolgotrajnih bolniških dopustih, je poudarila.

Covidni dodatki omilili napore

Starčevićeva je opozorila, da je začetni plačni razred srednje medicinske sestre pod minimalnim dohodkom; 23. plačni razred namreč predvideva izplačilo v višini 744 evrov. Malce bolje se godi diplomiranim medicinskim sestram, ki v 32. plačnem razredu prejmejo 1051 evrov.

Iz teh razlogov je bila nizka tudi osnova za izračun covidnega dodatka, ki je veljal do srede junija. »Je pa vsekakor malce omilil izčrpanost sester, saj so nekaj lahko dale otrokom in družini, a je bil davek v zdravju in izgorelosti kljub temu visok.«

L. T.; Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava