DL: Zadružništvo - Ribničani niso izkoristili priložnost, jo bodo Sodražani?

18.9.2021 | 14:40

Rokodelec Bojan Zajc je obrt podedoval po očetu in jo bo predal sinu Aleksandru. (foto: M. G.)

Rokodelec Bojan Zajc je obrt podedoval po očetu in jo bo predal sinu Aleksandru. (foto: M. G.)

Rokodelska dejavnost se postavlja na novo – Vizija suhe robe z dodano vrednostjo – Nove generacije, ki obvladujejo sodobne tehnologije, bi naredile kaj več – Povezani s Festivalom lesa iz Kočevja

Občina Sodražica je je 1. julija ustanovila rokodelsko zadrugo In situ, katere cilj je povezovanje in razvoj rokodelskih in lesnopredelovalnih dejavnosti. Delovala ne bo le v sodraški občini, ampak na območju občin Ribnica, Kočevje, Loški Potok, Velike Lašče, Dobrepolje in Bloke.

»Zanimiv podatek, ki je malce prezrt, je, da je imela naša občina v preteklosti in tudi danes največ suhorobarjev - izdelovalcev lesenih izdelkov. Od leta 2005 smo nosilci ene redkih in zato še toliko bolj dragocenih geografskih označb v Sloveniji Ribniška suha roba, ki povezuje že omenjene lokalne skupnosti, je dejal sodraški župan Blaž Milavec.

Kljub temu tradicionalna rokodelska dejavnost zamira, zato je zadružništvo in vse, kar je z njim povezano, priložnost, da se dejavnost postavi na novo, je poudaril Andrej Pogorelec, predsednik upravnega odbora zadruge. Kot je povedal, bodo povezani člani lažje poiskali nove tržne poti in poskrbeli za promocijo, imeli pa bodo tudi močnejše izhodišče za pogajanje o nabavnih cenah surovin, strojev, opreme in orodij. Navsezadnje bo zadruga po etičnih načelih zadružništva in socialnega podjetništva spodbujala solidarnost in sodelovanje med člani. Pogorelec je še dejal, da bodo v kratkem izvolili tudi druge organe in izbrali direktorja, pričakuje tudi, da bo članstvo raslo.

Ustanavljanje Rokodelske zadruge Sodražica je sprožilo še eno zanimivo pobudo, in sicer za formiranje gozdno-lesne verige za področje LAS Od Turjaka do Kolpe. Ob novici, da se lesarji povezujejo v zadrugo, je svoj interes pokazala tudi zadruga Kočevski les, ki želi pripravljeno, avtohtono in certificirano lesno surovino zagotavljati predvsem podjetnikom v domači regiji.

»Dolgo smo iskali izdelovalce za igrače znanega industrijskega oblikovalca Nika Kralja. V pogovoru mi je Pavle Hočevar, sekretar Obrtno-podjetniške zbornice Ribnica, ki že več let povezuje svoje člane z zadrugo Festival lesa iz Kočevja dejal, da se pri njih v novo zadrugo združujejo mladi, ki od svojih očetov prevzemajo posle in delavnice. Torej nove generacije, ki obvladujejo sodobne tehnologije in bi rade naredile nekaj več. In tudi so. Poglejte si kolekcijo ličnih konkurenčnih tržnih primerkov iz Zajčeve delavnice, ki jo vodi že četrta generacija,« je povedala Meta Kamšek, pobudnica festivala Kočevski les na razstavi suhorobarskih izdelkov v Krekovemu domu v Sodražici.

Partner v projektu je tudi Obrtno-podjetniška zbornica Ribnica, Pavle Hočevar pa je bil povabljen, da sodeluje pri drugih aktivnosti na poti ustanovitve zadruge. Pravi, da ga je predvsem pritegnila nova vizija dodane vrednosti suhe robe s poudarkom, da jo trgu ponudijo kot celovit, originalen in avtohton produkt, na pa tako kot doslej, ko so večinoma opravljali tako imenovane lon posle. »Ribničani žal nismo znali dovolj uveljaviti pred 16 leti pridobljene geografske označbe, Sodražani pa so jo izkazali skozi ta projekt, projekt zadružništva, ki ga je pred 150 leti pognal ravno v teh krajih rojeni Janez Evangelist Krek,« je spomnil Hočevar.

Oktobra bosta zaživeli zadružna spletna stran in spletna trgovina. Kmalu se jima bo pridružila še fizična trgovina, ki bo hkrati prodajni in razstavno-promocijski prostor z zadružnimi izdelki. Vse to pa bo pomenilo tudi vse večjo prisotnost rokodelcev v turistični ponudbi okolja.

Članek je bil objavljen v 28. številki Dolenjskega lista 15. julija 2021

M. Glavonjić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava