DL: Ciprese pri metliškem pokopališču sv. Roka se sušijo, dve novi pipi nepraktični

19.9.2021 | 16:45

Ciprese bodo odstranili, napovedujejo na Komunali ... (simbolna slika; arhiv)

Ciprese bodo odstranili, napovedujejo na Komunali ... (simbolna slika; arhiv)

Oglasila se je Martina iz Metlike, ki pogosto hodi na metliško pokopališče pri sv. Roku. Že kar nekaj časa opazuje ciprese, ki so posajene ob kamniti pokopališki škarpi. Sušijo se in ko jih je zadnjič pogledala natančneje, ni našla niti ene več, ki ne bi bila bolna. Nekatere so že povsem posušene, druge delno. »Vse skupaj je videti precej klavrno, kar malomarno. Zato predlagam Komunali Metlika, ki vzdržuje metliško pokopališče, da jih odstrani. Podoba pokopališča bi bila veliko lepša, če teh propadajočih cipres ne bi bilo. Čudi me, da do tega spoznanja niso prišli že komunalci sami,« je dejala klicateljica in dodala, da ni upanja, da bi ciprese prišle k sebi, saj je nedavno brala, da jih povsod po Sloveniji ogroža neka uvožena bolezen.

Druga pripomba bralke Martine se je ravno tako nanašala na metliško pokopališče. Pred časom so na njem postavili dve pipi, na starem in novem delu pokopališča. Pipi sta lepi na pogled, a povsem nepraktični. »Sodim med mlajše obiskovalce pokopališča in se še nekako znajdem. A večinoma prihajajo k sv. Roku starejši ljudje, ki imajo nemalo težav, ko v kante za zalivanje natakajo vodo. Kanto bi namreč morali držati z obema rokama, a potem ne morejo zapreti vode. Poleg tega mnogi kanto težko držijo tako visoko. Zadnjič sem slišala dober predlog ene od obiskovalk pokopališča. Problem bi bil rešen, če bi pipo, ki je na nekakšnem stebru, premaknili nekoliko nižje. Menda za ta predlog vedo tudi na Komunali Metlika, a doslej niso ukrenili še ničesar. Rada bi dobila odgovora pristojnih s Komunale na oba predloga,« je dejala Metličanka.

S Komunale Metlika na bralkine pripombe odgovarjajo. »Dnevno se trudimo, da so vsa pokopališča v občini vzdrževana in lepo urejena, vemo pa tudi za stanje bolnih cipres na metliškem pokopališču. Odločitev o odstranitvi cipres smo sprejeli že preteklo leto, o tem smo seznanili tudi lastnika zemljišča, ki se s tem strinja. Vendar pa odstranitev cipres zaradi varnosti ni mogoča brez hkratne postavitve ograje, ki pa je velik finančni zalogaj,« pravijo. Skupaj z Občino Metlika so že pridobili soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine o obliki in videzu ograje. Ciprese bodo odstranjevali sproti, odvisno od zagotovljenih finančnih sredstev. Lani in letos so uredili prostor za raztros, razširili novi del, postavili oporni zid in stopnice. Pri financiranju sodeluje tudi Mestna skupnost Metlika. Prav tako bodo ciprese odstranjene na pokopališču pri Treh farah.

Glede težav s pipami na pokopališču s Komunale Metlika bralki odgovarjajo, da imajo pipe nastavek, na katerega lahko obiskovalci zataknejo zalivalko in natočijo vodo. Zalivalk ni potrebno držati. »Se pa zahvaljujemo za bralkino pripombo in bomo poskušali najti ustreznejšo rešitev,« pravijo in dodajajo, da se lahko občani za razna vprašanja in pojasnila obračajo kar na elektronsko pošto ali po telefonu (info@komunala-metlika.si, 07 3637 200). »Vsakega dobrega predloga ali dobronamerne kritike bomo veseli, saj bomo z ustreznim ukrepanjem naredili naše mesto in občino prijaznejše in lepše,« povedo.

Članek je bil objavljen v 28. številki Dolenjskega lista 15. julija 2021 v rubriki HALO, tukaj bralec Dolenjca!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava