Nekoč hrana revnih, danes nadomestek mesa; fižol pomlajuje

19.9.2021 | 15:00

Fižol je odličen vir beljakovin, vitaminov in mineralov. (Dreamstime)

Fižol je odličen vir beljakovin, vitaminov in mineralov. (Dreamstime)

Fižol moramo zmeraj dobro prekuhati, drugače lahko povzroči alergijsko reakcijo. (Dreamstime)

Fižol moramo zmeraj dobro prekuhati, drugače lahko povzroči alergijsko reakcijo. (Dreamstime)

Z nabiranjem stročjega fižola smo pri koncu, na vrsto prihaja nabiranje visokega in nizkega fižola. Danes fižol velja za nenadomestljivo zelenjadnico, saj po kakovosti in hranilih prekaša večino druge zelenjave.

Fižol so v Evropo v 16. stoletju prinesli pomorščaki, danes pa ga pridelujejo po vsem svetu. Kakorkoli pogledamo, je zelo priljubljen, razširjen, poleg tega ga je preprosto pridelati. Nekoč je veljal za hrano revežev, saj ga je mogoče preprosto hraniti tudi čez zimo in so si ga lahko privoščili ljudje, ki si sicer niso mogli privoščiti mesa.

FIŽOL POMLAJUJE: V fižolu najdemo številne nukleinske kisline, iz katerih so celična jedra. Če je nukleinske kisline premalo, se nam presnovni proces zmanjša na okoli 70 odstotkov siceršnjega.

Sorte in vsebnost beljakovin

Pri nas fižol delimo predvsem na visokega in nizkega ter na vrste po debelosti. Ste tudi pri vas vneto iskali »babice« in »dedke«? Za slednje smo imenovali debele vrste rjavo črnih in vijoličasto črnih zrn. Pri nas so priljubljene predvsem stare domače sorte, med katere spadajo maslenec, kiflar, jebelski pisanec, češnjevec in jeruzalemski. Katerokoli vrsto bomo izbrali, bomo svoje telo obogatili z beljakovinami in pomembnimi količinami kalcija, magnezija, folata, kalija, mangana in železa ter ogljikovih hidratov, ki so bogato naloženi v obliki škroba. Fižol vsebuje tudi provitamin A, vitamine skupine B in vitamina C ter E, zato naj bi imel zdravilne učinke. Skrbel naj bi za naravno zaščito pred mnogimi kroničnimi obolenji, debelostjo, zmanjševal naj bi nevarnost za obolelostjo za rakavimi obolenji in boleznimi srca. Pomlajeval naj bi celice, zniževal holesterol in bil odločna izbira za sladkorne bolnike. Nepogrešljiv je tudi pri prebavnih težavah, težavah z jetri, mehurjem in ledvicami, pomaga pri odvajanju vode iz telesa. Nikar ne pozabimo, da je sveži fižol nizkokaloričen, 100 gramov ima le okoli 31 kalorij.

Na voljo je vse leto

Fižol in stročnice so nepogrešljiva izbira predvsem pri vegetarijancih, saj so odličen nadomestek mesa. Vsekakor pa ne pozabite, da lahko v njegovi družbi uživamo vse leto. Na voljo je posušen, konzerviran in zamrznjen. Pri pripravi zmeraj pazite, da ga dobro prekuhate, saj lahko surov ali delno kuhan povzroči resnejšo alergijsko reakcijo. Okusen je kot samostojna jed, nepogrešljiv pa pri pripravi različnih drugih jedi, kot sta pasulj in jota. Pripravimo ga lahko z jajci, tuno, v solati, paradižnikovi omaki ..., začinimo ga s peteršiljem, česnom, ponudimo kot pire ali vloženega.

M. K.; Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava