Predstavitev knjige Otok in Struga

20.9.2021 | 09:15

Predstavitev bo v Knjižnici Mirana Jarca (foto: Tomislav Urh)

Predstavitev bo v Knjižnici Mirana Jarca (foto: Tomislav Urh)

Slavistično društvo Dolenjske in Bele krajine je pred tremi leti zasnovalo zbirko Skrita literarna dediščina Dolenjske in Bele krajine, v kateri naj bi našli mesto avtorji, ki so pomembni na pokrajinski ravni.

Jeseni 2019 je kot prva knjiga izšla slikanica s pesmimi Vere Albreht (ilustrirala jo je Tea Skupek, spremno besedo pa napisala Jasna Švajger). Slikanico je Društvo prijateljev mladine Mojca Novo mesto leta 2020 izbralo za novoletno obdarovanje otrok na Dolenjskem.

Posebno domoznansko vrednost ima knjiga Ilke Vašte Nove pravljice, saj je gradivo zanjo vključno z ilustracijami pripravila sama avtorica, vendar do izida ni prišlo. Tipkopis in ilustracije kot literarno zapuščino Ilke Vašte hranijo na domoznanskem oddelku v Knjižnici Mirana Jarca, v knjižni izdaji kot druga knjiga zbirke pa so pravljice izšle septembra 2020 s spremno besedo strokovnjakinje za mladinsko književnost, dr. Milene Mileve Blažić. Izid zbirke so v društvu pospremili z mednarodnim simpozijem Večnaslovniška odprtost pravljic, ki je svoj zaključek dobil z letošnjim izidom zbornika znanstvenih prispevkov, predstavljenih na simpoziju.

Za tretjo knjigo zbirke so v društvu izbrali Tavčarjevo noveleto Otok in Struga. Ivan Tavčar, ki se je dve leti šolal tudi na novomeški gimnaziji, je pripoved verjetno zasnoval pri stricu, župniku na Raki. Okoli gradov Otočec in Struga je spletel izmišljeno ljubezensko zgodbo med predstavnikoma sprtih družin, ki se za razliko od zgodbe Romea in Julije srečno konča. Delo je z ilustracijami obogatila Vida Cizel, izčrpno spremno besedo pa je napisal dr. Miran Hladnik, redni profesor na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Avtor spremne besede bo tudi gost pogovornega večera ob 170. obletnici rojstva Ivana Tavčarja in izidu njegove pripovedi Otok In Struga, ki bo v četrtek, 23. 9. 2021, ob 18. uri v prireditvenem prostoru Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto.

Ob tej priložnosti bodo razstavljeni plakati Slovenščina - moj, tvoj, vaš jezik, ki so jih učenci in dijaki poslali na lanskoletni plakatni natečaj slavističnega društva.

Dr. Jožica Jožef Beg,
predsednica SdDBk

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava