Tomaž Furlan: I Made This* v Galeriji Božidar Jakac

21.9.2021 | 09:00

Osla, 2021

Osla, 2021

I Made This, 2021. Postavitev v GBJ (2)

I Made This, 2021. Postavitev v GBJ (2)

Razstava z naslovom I Made This* predstavlja prostorska dela Tomaža Furlana, kiparja in večmedijskega umetnika, ki v svoji umetniški praksi pogosto naslavlja kompleksen odnos človeka do lastnega okolja in do njegovih vsakodnevnih banalnosti. V svoji novejši in povsem novi produkciji je Furlan ustvaril serijo objektov, s pomočjo katerih neposredno, materialno in avtoreflektivno obravnava družbene dinamike med tako imenovano civilizirano družbo in njenimi najbolj običajnimi pripomočki. V nekdanji samostanski cerkvi na ogled postavlja serijo, kipov, instalacij in prostorskih intervencij, ki temeljijo na robustnih materialih kot so kamen, terazzo beton, marmor in les.

Umetniška praksa Tomaža Furlana je globoko prepredena s humornim in ironičnim odnosom do situacij, s katerimi je posameznik soočen v svojem vsakdanu in jih je v duhu časa primoran reševati po ključu optimalne učinkovitosti. Od leta 2005 je kontinuirano gradil serijo absurdnih strojev Wear, kjer so bili kiparski objekti uporabljeni kot podaljški telesa in scenski elementi v video performansih. Njegovi kipi oziroma instalacije pod vprašaj postavljajo družbo neizbežne efektivnosti, kjer ni prostora za neuporabne stvari, ki nimajo praktične in potencialno monetarne vrednosti. V svojih novejših umetniških delih Furlan nadaljuje s tovrstnimi premisleki. V sklopu pričujoče razstave se navezuje na vseprisotno idejo »zdrave pameti«, ki naj bi bila merilo za racionalnost in učinkovitost, zato predstavlja na videz trivialne predmete, ki (morda nezavedno) krojijo človeška življenja. V svojem značilnem slogu, prepredenem z zvrhano mero samoironije in distance do lastnega položaja, izpostavlja absurdnost objektov, ki jih je ustvaril, in idej, ki jih le-te predstavljajo. Ti na videz vsakdanji in domačni objekti pa so lahko zaradi svoje vprašljive funkcionalnosti nenazadnje razumljeni le kot (neuporabna) umetniška dela.

*To sem naredil

Tomaž Furlan: I Made This*

Lokacija: Galerija Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki

Kustos razstave: Miha Colner

Trajanje razstave: 25. september 2021 – 27. marec 2022

O umetniku:

Tomaž Furlan (1978) je vizualni umetnik, ki se v svojem delu poslužuje različnih umetniških medijev in disciplin kot so kiparstvo, performans in gibljiva slika. V svoji umetniški praksi se z znatno mero humorja osredotoča na absurde v vsakdanjem življenju in v družbi, medtem ko se poslužuje različnih, pogosto predvsem vsakodnevnih materialov, ki lahko prenesejo njegovo idejo in sporočilo. Diplomiral in magistriral je na oddelku za kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer danes deluje kot tehnolog in asistent. Hkrati pa deluje kot umetnik, ki živi in deluje v Ljubljani in Škofji Loki.

 Galerija Božidar Jakac

Galerija

_Tomaz Furlan, Bolj lokalno od mene, 2021
_Tomaz Furlan, Druzinska miza, 2021
_Tomaz Furlan, Gare, 2019
_Tomaz Furlan, I Made This, 2021. Postavitev v GBJ (2)
_Tomaz Furlan, I Made This, 2021. Postavitev v GBJ
_Tomaz Furlan, Meja ne dela, 2019
_Tomaz Furlan, Osla, 2021

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava