DL: Obnova Jarmove rete - Šele prihodnje leto

19.10.2021 | 11:00

Rešeto so pred časom strokovno demontirali in odpeljali v Ljubljano. (foto: M. G.)

Rešeto so pred časom strokovno demontirali in odpeljali v Ljubljano. (foto: M. G.)

Zob časa je načel leseno posebnost dežele suhe robe – Posamezne dele so rentgensko pregledali

Ob 900-letnici Ribnice je bila leta 1982 na začetku občinske ceste, ki se v Žlebiču od državne ceste odcepi proti Brežam, postavljena mogočna lesena reta, delo akademskega kiparja in slikarja Staneta Jarma iz Kočevja. Umetnikovo mojstrovino, kot tudi ducat drugih njegovih del, razsejanih po deželi suhe robe, je v preteklih letih načel zob časa, zato je klicala po temeljitem posegu.

Novembra lani se jo je v sodelovanju z Restavratorskim centrom Slovenije in Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije lotila Občina Ribnica. Po natančnem strokovnemu pregledu in 3D-skeniranju, tudi statike, so skulpturo demontirali in jo odpeljali v delavnico restavratorskega centra. Posamezne dele so v tem času rentgensko pregledali in izmerili poškodbe ter površine očistili mahu in gob, premaze pa so odstranili s paro in strganjem. Precej časa je pri posegu odvzelo strganje in odstranjevanje trohnobe oziroma izpihovanje in izsesavanje. Nato so sledile raziskave z rezistografom glede trdnosti lesa. Nekatere dotrajane dele bodo nadomestili z vsadki, tako da bo prenovljena skulptura zadržala svojo prvotno obliko.

Čeprav so si na občini želeli, da bi obnovljeno veliko rešeto na prvotno lokacijo postavili pred časom letošnjega sejma suhe robe in lončarstva, se to ne bo zgodilo. Dela, ki potekajo v dislociranem depoju Restavratorskega centra, bodo namreč dokončana spomladi leta 2022. Sicer je poleg Barjanke na Vrhniki, Jarmova reta edinstven spomenik, ki bo umeščen v nacionalni program obnove pri Zavodu za varstvo kulturne dediščine.

Članek je bil objavljen v 33. številki Dolenjskega lista 19. avgusta 2021

M. Glavonjić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava