DL: Podjetje Keko - Oprema; Krasi jih delo, znanje in vizija

21.10.2021 | 14:40

Direktor podjetja Tone Konda (desno) in prokurist Jože Štupar (foto: S. Mirtič)

Direktor podjetja Tone Konda (desno) in prokurist Jože Štupar (foto: S. Mirtič)

Kljub epidemiji lani uspešno leto – Z lastnim znanjem in inovativnostjo ob bok največjim nemškim, ameriškim in japonskim podjetjem – Štupar: Vzgojiti dobrega inženirja včasih traja tudi desetletje – Razširili proizvodne zmogljivosti

Žužemberško podjetje Keko – Oprema je lani praznovalo 25-letnico delovanja. Čeprav je večina podjetij med epidemijo ugotovila slabše poslovne rezultate, zanje to ne velja. Zaposlenih imajo 65 večinoma visokokvalificiranih inženirjev in tehnikov, njihovi stroji pod blagovno znamko Keko Equipment, ki jih prodajajo v 34 državah sveta, so konkurenčni predvsem zaradi zaščitenih inovativnih postopkov. Prednost podjetja se kaže tudi v širšem spektru izdelkov in v iskanju individualnih rešitev za njihove kupce.

»Proizvajamo stroje za proizvodnjo integriranih elektronskih komponent, ki se uporabljajo praktično v vseh elektronskih aparatih, kot so telefoni, fotoaparati in kamere, ter tudi v avtomobilski industriji,« pove direktor podjetja Tone Konda. Z lastnim znanjem in inovativnostjo se postavljajo ob bok največjim nemškim, ameriškim in japonskim podjetjem.

Novost v njihovi proizvodnji so tudi komponente za elektroindustrijo, predvsem za nove generacije električnih akumulatorjev in na področju LED-osvetlitve. »Izdelujemo celotne linije na osnovi postopka in se prilagajamo, da skupaj s kupcem pridemo do želenega cilja,« pojasnjuje solastnik in prokurist podjetja Jože Štupar. »Visoka specializirana proizvodnja temelji na lastnem znanju. V elektronski industriji po svetu nas dobro poznajo in tudi cenijo. Da bi sledili potrebam trga, potrebujemo kader, kar pa je v tem trenutku velik problem. Podjetje mora rasti, zato iščemo nove kadre, ki bodo to rast vlekli naprej. Vzgojiti dobrega inženirja včasih traja tudi desetletje,« dodaja Štupar, ki ima že od vsega začetka izjemno vizijo s tehnične plati razvoja podjetja. Drugi problem je prostorske narave. V Žužemberku delujejo na dveh lokacijah, kar jim malo otežuje dobro organizacijo proizvodnje.

Stroj za zlaganje keramičnih folij za kupca v Južni Koreji (foto: S. Mirtič)

Stroj za zlaganje keramičnih folij za kupca v Južni Koreji (foto: S. Mirtič)

RAZŠIRILI PROIZVODNE ZMOGLJIVOSTI

Zaradi epidemije posebne slovesnosti lani niso imeli, investirali pa so v širitev prostorskih kapacitet za montažo strojev. V dveh etažah so pridobili okoli 600 kvadratnih metrov površin, namenjenih za realizacijo naročil za avtomatske linije in daljše nalivalne stroje. Z investicijo v višini 1,5 milijona evrov so pridobili tudi mostno dvigalo pri montaži strojev, novo dvižno ploščad in urejen sodoben prostor za montažo in preizkus strojev. Ob jubileju so izdali tudi zbornik ter prenovili celostno grafično podobo s posodobljenim logotipom in spletno stranjo. Podjetje je zelo vpeto tudi v lokalno okolje, podpira gradnjo infrastrukture v občini, odbojkarski klub, prostovoljno gasilsko društvo, turistično društvo, pa tudi krožke na osnovni šoli Žužemberk.

PODJETJE Z VIZIJO

Vodilna v podjetju Tone Konda in Jože Štupar se ponašata s prestižno nagrado Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke. Vsekakor je nagrada tudi potrditev uspešnega dela vseh sodelavcev v podjetju, ki soustvarjajo poslovne rezultate. Da je podjetju na trgu uspelo, ni samoumevno. »Naši stroji so pri kupcih prepoznani kot dobra naložba. Naš cilj je proizvodnja strojev za izdelavo razvojno visokih tehnoloških izdelkov z nadpovprečno dodano vrednostjo,« v en glas zatrjujeta sogovornika. Keko – Oprema je z lastno vizijo, s pomočjo lastnega znanja in pridnih rok postala uveljavljeno svetovno podjetje z zagotovljeno srednjeročno stabilnostjo podjetja. Tu je prisotno tudi izjemno timsko delo obeh vodilnih mož, ki sta pretežno zaslužna, da se je podjetje v domačih rokah uveljavilo na svetovnem tržišču.

Članek je bil objavljen v 33. številki Dolenjskega lista 19. avgusta 2021

S. Mirtič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava