Kako prepoloviti kalorično vrednost testenin in riža?

1.12.2021 | 12:20

Profimedia

Profimedia

S preprostim trikom lahko kalorično vrednost riža ali testenin prepolovite!

Učili so nas, da se moramo, če želimo shujšati, izogibati rižu, testeninam in ostalim živilom, ki vsebujejo škrob. Šrilanški znanstveniki pa so odkrili zelo preprost način, kako kalorično vrednost riža, testenin in drugih živilih prepoloviti.

Narediti morate sledeče:

1. Vsakim 65-im gramom surovega riža v vreli vodi dodajte žličko kokosovega ali oljčnega olja (za 65 gramov riža uporabite 0,3 litra vode).

2. Kuhajte riž kot običajno, nato pa ga čez noč postavite v hladilnik. Proces hlajenja, bo skupaj z oljem, ki ste ga dodali vodi, povečal količino tako imenovanega odpornega škroba, ogljikovega hidrata, ki ga tanko črevo ne predela. Omenjeni škrob se v tankem črevesu ne absorbira in tako lahko pomaga tudi pri hujšanju.

S ponovnim segrevanjem se kalorična vrednost riža ne bo povečala. Znanstveniki pojasnjujejo, da se lahko ta metoda uporablja pri vseh živilih, ki so bogata s škrobom (testenine, žitarice, krompir, ipd.). Ista raziskava je pokazala, da kuhanje in hlajenje ter ponovno segrevanje teh živil še povečuje količino tako imenovanega odpornega škroba.

njena.si

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava