''Hej, partizan!'' v Novem mestu

25.12.2021 | 14:00

''Hej, partizan!'' v Novem mestu
''Hej, partizan!'' v Novem mestu
''Hej, partizan!'' v Novem mestu

Kantato »Hej, partizan« je skladatelj, univerzitetni profesor in dirigent Radovan Gobec napisal v partizanih, ko je deloval kot kulturnik in zborovodja Kozjanskega odreda. V njej je prepletel napeve partizanskih pesmi ter jih združil v glasbeni oris vojnega dogajanje od upora proti okupatorju prek borbe vse do zmage. Kantata je bila prvič izvedena 21. julija 1945 v celjski Unionski dvorani pod taktirko avtorja Radovana Gobca, zadnjič pa leta 1981.

Partizanski pevski zbor je začel v letu 2020 izvajati cikel koncertov, s katerim se želi pokloniti svojemu nekdanjemu dirigentu. 29. februarja 2020 je uspešno izvedel premiero v Kulturnem domu v Novi Gorici, nato pa je bil cikel iz znanih vzrokov prekinjen in se je nadaljeval šele oktobra letos z izvedbo kantate v baziliki na Sveti gori. Zadnji letošnji koncert je bil v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu, kjer je 22. decembra 2021 gostoval na povabilo Združenja borcev za vrednote NOB Novo mesto. Na koncertu, ki je bi organiziran v okviru prednovoletnega festivala in v sodelovanju z vlado mesta Moskva, je Partizanski pevski zbor nastopil z orkestrom ter s solistoma, sopranistko Gajo Sorč in baritonistom Markom Erzarjem, ter pod taktirko dirigenta Iztoka Kocena.

Partizanski pevski zbor je bil ustanovljen 20. aprila 1944 v vasi Planina pod Mirno goro nad Semičem in se je ob ustanovitvi imenoval Invalidski pevski zbor ali po domače Pojoča četa. Prvi zborovodja je bil prof. Karol Pahor, ki je izmed okrevajočih ranjencev v partizanski bolnišnici izbral prvih sedemnajst pevcev. Pred deseto obletnico se je preimenoval v Partizanski invalidski pevski zbor, decembra 1971 pa je dobil današnje ime. Pevski zbor vodi profesor Iztok Kocen, vsestranski glasbenik in eden vidnejših predstavnikov najmlajše generacije slovenskih dirigentov.

Poslanstvo Partizanskega pevskega zbora je negovanje spomina na partizansko pesem in pesmi odpora kot prispevek h kulturi našega naroda, ki izvira iz narodnoosvobodilnega boja za svobodo, ter varovanje partizanske pesmi kot kulturne dediščine. Njihova vizija pa je z javnimi nastopi ohranjati pesmi odpora in izvirne partizanske pesmi za sodobnike in mlajše rodove, kar jim nedvomno odlično uspeva. To so dokazali tudi pred občinstvom na prednovoletnem koncertu v Kulturnem centru Novo mesto.

Uvod v lep in prijeten glasbeni večer se je začel s kantato v petih stavkih Radovana Gobca »Hej, partizan« in nadaljeval s pesmima Karla Destovnika - Kajuha »Samo en cvet« in »Bosa pojdiva, dekle, obsorej«, ki ju je uglasbil Rado Simoniti. Obiskovalci so prisluhnili tudi Kajuhovi pesmi »Stara žalostna«, ki jo je uglasbil Iztok Kocen, sledil je še izbor tradicionalnih ruskih pesmi Moskovski večeri, sicer delo skladatelja Scotta Richardsa. Večer se je s stoječimi ovacijami in aplavzom publike zaključil s pesmijo pesnika Leva Svetka - Zorina »Vstala Primorska«, ki jo je uglasbil Rado Simoniti.

V uvodu je prisotne pozdravil mag. Dušan Černe, predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Novo mesto, kot gost večera pa je občinstvo nagovoril tudi predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Marjan Križman.

Vir: Zloženka, Kulturno društvo Partizanski pevski zbor
Fotografije: Zdravko Damjanovič in Ladislav Zupančič
Za Združenje borcev za vrednote NOB Novo mesto
Darko Pucelj

Galerija

_zzzzhej (1)
_zzzzhej (2)
_zzzzhej (3)
_zzzzhej (4)
_zzzzhej (5)
_zzzzhej (6)
_zzzzhej (7)

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

25.12.2021–2     + (3)     – (5)     Oceni Lojzekov stric 

Koliko pa so,stale karte za

30.12.2021+6     + (8)     – (2)     Oceni winetou 

O Lojzek,a so te spustili za praznike domov ?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava