Vsestranski peki papir - z njim očistite likalnik, parket, ...

16.1.2022 | 16:30

Vsestranski peki papir - z njim očistite likalnik, parket, ...

Prazniki in veseli december, ko ste morda ta kuhinjski pripomoček najpogosteje uporabljali, so za nami, a vam bo gotovo prišel prav še kako drugače, saj ne le da preprečuje prijemanje peciva na pekač, uporabite ga lahko tudi pri drugih hišnih opravilih.

Če ste v prazničnem decembru nakupili na metre papirja za peko, zdaj pa ostaja po predalih, je tole odlična novica, saj ga lahko porabite pri različnih gospodinjskih opravilih in jih tudi poenostavite.

Pipam povrnite sijaj

Očistite likalno površino tako, da na papir za peko stresete sol in z vročim likalnikom po njej dobro podrgnete

Očistite likalno površino tako, da na papir za peko stresete sol in z vročim likalnikom po njej dobro podrgnete

Na vodovodnih pipah oziroma armaturah se hitro naberejo drobne vodne kapljice, ki puščajo grde madeže, in če jih ne očistimo takoj, se lahko pojavijo težave z vodnim kamnom. Če iščete dolgotrajno rešitev, pipo po temeljitem čiščenju še spolirajte s papirjem za peko. Odstranil bo madeže, vosek s papirja pa bo površino še nekaj časa ščitil pred nastankom novih.

Preprečite nabiranje prahu

Prah se povsod hitro nabere in na kuhinjskem pohištvu je po navadi še posebno trdovraten, saj se sprijema s paro in maščobo. Da bi bilo tudi čiščenje polic in omaric v kuhinji karseda preprosto, jih zaščitite s papirjem za peko. Položite ga tudi na najvišje police v kuhinji, ker se nabirata prah in maščoba. Po nekaj mesecih papir zamenjajte in gotovo boste presenečeni nad tem, koliko umazanije se je nabralo. Uporabite ga lahko tudi kot oblogo predalov in notranjih polic v kuhinjskih omarah.

Povrnite sijaj laminatu, vinilu in parketu

Papir za peko lahko s pridom uporabite tudi pri čiščenju oziroma poliranju tal. S tal boste tako učinkovito odstranili umazanijo, vosek pa jim bo povrnil sijaj. To je idealna rešitev predvsem pri lesenih tleh, parketu, laminatu pa tudi vinilnih talnih oblogah. A bodite previdni in trik najprej preizkusite na majhni površini, saj lahko tla zaradi voska postanejo spolzka.

Očistite likalnik

Se je na likalni površini nabrala umazanija, zaradi katere se likalnik med likanjem zatika? Da bi površino čim hitreje očistili, preizkusite naslednji trik. Na papir za peko stresite nekaj soli, nato pa likalnik segrejte na najvišjo temperaturo in drgnite po soli, dokler vsa umazanija ne izgine.

Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava