DL: Portret tedna - Marjan Ogulin

21.12.2022 | 12:20

DL: Portret tedna - Marjan Ogulin

»Vesel in počaščen sem, da sem ob letošnjem občinskem prazniku prejel plaketo Občine Semič, a vem, da je še mnogo drugih, ki bi si zaslužili takšno priznanje,« je skromno, a zadovoljno dejal 76-letni Marjan Ogulin iz Cerovca pri Črešnjevcu. Lepo ga opišejo besede predlagateljev za občinsko nagrado, da je izjemen človek, prijatelj, cenjen v vsaki družbi, delaven, odkrit in pošten, predvsem pa zelo družaben.

Rodil se je v kmečki družini na bližnjem Hribu pri Cerovcu in že pri petnajstih letih odšel v novomeški Pionir, kjer je delal kar trideset let. Gradbeniško delo ga je vodilo po svetu, med drugim tudi v Libijo in Irak. »Sinova Robert in Boštjan me skoraj nista poznala. Ko smo delali v Libiji, sem domov prišel enkrat na leto, boljše je bilo, ko smo bili na gradbiščih po republikah nekdanje Jugoslavije, takrat sem bil doma na vsake tri mesece. Ženi Antoniji ni bilo lahko, a je ob službi zmogla tudi vse drugo,« je pripovedoval. Seveda tudi zanj ni bilo preprosto, delali so po 15, 16 ur na dan, kolikor so pač zmogli, a so bili, pravi, za to vsaj pošteno plačani, kar je bilo velika motivacija. In ko je želja biti z družino le postala premočna, se je odločil za samostojno pot v gostinstvu. Iz Novega mesta, kjer so takrat živeli, so se preselili na Frato in prevzeli tamkajšnjo kočo, nato pa so se z gostinstvom ukvarjali na Lokvah pri Črnomlju in v domu na Mirni gori, ko so se vrnili v domače kraje. Na Cerovcu je zgradil novo hišo z gostilno, ki jo je vrsto let dopolnjevala tudi pekarna, zdaj pa že nekaj let njihovo okrepčevalnico vodi sin Robert in je odprta ob koncih tedna.

Marjan se je takoj vključil v lokalno življenje in še danes je dejaven pri vseh vaških delih, med drugim je bil tudi pobudnik gradnje pločnika, javne razsvetljave in avtobusnega postajališča. Seveda se je včlanil v Prostovoljno gasilsko društvo Črešnjevec, gasilec je bil tudi na Lokvah, pa tudi v Lovsko družino Smuk, saj je velik ljubitelj narave in gozda. In če že naštevamo, je tudi v Polharskem društvu Smuk, bil je predsednik društva Brkačev, ki sicer ne obstaja več, a je bilo v času delovanja znano po organizaciji teka, še danes pa je tudi aktiven motorist in član belokranjskega društva Divja Jaga. »Kamor koli smo prišli z družino, smo tako ali drugače prispevali za lokalno skupnost. Povezovanje med ljudmi je pomembno, le to vodi v razvoj kraja,« je prepričan Ogulin.

Njegov smisel za povezovanje in organizacijo so prepoznali tudi v PGD Črešnjevec, kmalu po včlanitvi vanj leta 1994 je postal član upravnega odbora in je to še danes, leta 2012 pa so ga izvolili tudi za predsednika. Med njegovim petletnim vodenjem se je v društvu veliko naredilo. Med drugim so obnovili zunanjost gasilskega doma, ki je dobil tudi novo streho, prizadeval si je, da so ob 60-letnici društva prevzeli novo gasilsko vozilo, na Občino Semič pa dali pobudo za odkup prostorov KZ Krka, kar je občina tudi naredila, s čimer so, kot je dejal, preprečili »pobeg« lastnine in hkrati omogočili javno uporabo. Ta stavba je zdaj lepo prenovljen večnamenski dom. Marjanu Ogulinu so se gasilci za vse njegovo požrtvovalno delo zahvalili z nazivom častni predsednik, je prejemnik številnih gasilskih priznanj, pred tremi leti pa mu je Gasilska zveza Slovenije podelila tudi najvišje gasilsko odlikovanje 1. stopnje. Še dlje kot član PGD Črešnjevec je član Lovske družine Smuk Semič, v kateri je bil predsednik nadzornega odbora, član upravnega odbora, več let tudi vodja revirja in vodja lovov. Tudi tu je prejel več stanovskih priznanj, med drugim ga je krovna zveza odlikovala z zlatim znakom za lovske zasluge.

Pravi, da mu v življenju res ni bilo nikoli dolgčas, vedno je našel nove izzive in imel nove ideje. Tudi v jeseni življenja je zadovoljen z vsem, kar ima. »Da bi le tako še dolgo bilo,« je zadovoljen pripomnil. Z Antonijo si čas med drugim krajšata z obdelovanjem kmetije, pri Ogulinovih imajo devet hektarjev obdelovalne zemlje, pridelajo si vso zelenjavo, ki jo potrebujejo, in tudi koruzo in ječmen, potem pa je tu še čreda ovac in nekaj prašičev, ki jih zredijo za družino. Vinograda sicer nima več, še vedno pa pridela svoje vino, le da grozdje kupi. Veseli ga, da imata svoji družini tudi sinova, še posebno širok nasmeh pa se mu je narisal na obraz, ko je omenil štiri vnuke in eno vnukinjo. »Mladi so naša prihodnost. Zato sem ponosen na to, da sta tudi že vnuka dejavna v gasilskem društvu,« je še dejal Marjan Ogulin.

Članek je bil objavljen v 44. številki Dolenjskega lista 3. novembra 2022

Mojca Žnidaršič

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

21.12.2022+2     + (2)     – (0)     Oceni vl 

Z lepimi občutki preberem življenjepis letošnjega nagrajenca občine Semič. Bralcu je jasno, da prejemnik res zasluži poklon občine in občanov. V resnici se marsikje podeljujejo priznanja tako na "štiri oči" in na naćin, da je proslava čim bolj raznolika. Še enkrat, iskrene čestitke prejemniku občinske plakete. (vika lozar)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava