Pozdrav novomeški pomladi

27.3.2023 | 12:20

Pozdrav novomeški pomladi

Marljivi člani Turističnega društva Stopiče uspešno uresničujejo vse svoje načrtovane aktivnosti. V tem pomladnem času so, kot je znano, očistili pohodno traso grofa Paradeisarja, da bo pripravljena za tradicionalen poletni pohod. Pri svojem delu so tudi vsebinsko povezani z letnimi časi, saj v začetku vsake jeseni pripravijo glasbeni recital Slovo poletju (ki bo letos zaradi glasbenega izvajalca še posebej atraktiven), pomladi pa posvetijo prireditev Pozdrav pomladi.

Pretekla sobota že s samo vremensko napovedjo ni bila vabljiva za dogodke na prostem. Kljub temu so se tokrat drugič zbrali pred športno dvorano v naselju in peš krenili proti Novemu mestu, da podarijo kulturno rekreativni ''utrip Podgurja'' prebivalcem in obiskovalcem. Krajši postanek z okrepčilom pri hiški ob gozdu na vrhu Šentjošta je bil za dve desetini pohodnikov tudi letos ''zadetek v polno'', z dodatno energijo so kljubovali občasnim dežnim kapljam, predvsem pa razriti in zelo blatni gozdni poti malo pred koncem Drejčetove poti.

Pri obelisku našemu olimpioniku Leonu Štuklju so se pohodnikom pridružili člani pevskega zbora društva upokojencev Podgorje. V Kandiji je ga. Marjanca udeležence spomnila na ''Novomeško pomlad'', kulturno umetniško manifestacijo iz leta 1920. Njeni glavni pobudniki so bili znani mladi slovenski umetniki, pesnika Anton Podbevšek in Miran Jarc ter slikar Božidar Jakac. Glavni trg je bil ob 9. uri; mogoče za nekatere zgodnji uri, prazen. Prešerni glasovi ob spremljavi frajtonarce so le zaustavile nekaj mimoidočih, ki so dogodek pohvalno komentirali. Vse gostejše dežne kaplje, ki so hitro prerasle v pravi naliv so ''glasbeni oder'' prestavile pod obok Rotovža, ki je bil za vse kar pretesen.

Pohodniki in pevci so dogodek zaključili v prijetnem ambientu hotela Center ob rogljiču in toplem okrepčilu ter v kramljanju, da bodo tako izrekli dobrodošlico tudi naslednji pomladi na Glavnem trgu.

Tone Murgelj

Galerija

pomlad (1)
pomlad (2)
pomlad (3)
pomlad (4)
pomlad (5)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava