Odprtje razstave ''Igrače Hermana lisjaka'', grad Podsreda

30.3.2023 | 18:00

V Kozjanskem parku tudi v letošnjem letu nismo pozabili na družine in predvsem mlajše obiskovalce, zato nas bo ponovno obiskal Herman Lisjak.

V četrtek, 30. marca ob 18. uri odpiramo v galerijskih prostorih gostujočo razstavo Muzeja novejše zgodovine Celje IGRAČE HERMANA LISJAKA.

V edinem slovenskem otroškem muzeju, imenovanem Hermanov brlog, imajo tri muzejske zbirke: Otroško življenje, Dobra igrača in Hermanova galerija. Največji del zbirke predstavljajo igrače.

Igrače so različno stare in različno ohranjene, izdelane iz različnih materialov doma ali v tovarnah, namenjene igri vaških ali mestnih otrok. Ne glede na raznolikost in poreklo, je vsem igračam v zbirki skupno, da so krajšale in lepšale čas otrokom na slovenskem nacionalnem področju in bile namenjene zabavi, druženju ali samostojni igri ter izobraževanju.

Na gostujoči razstavi lahko spoznate svet raznovrstnih igrač, ki ob svoji raznolikosti obiskovalcem sporočajo, da so nekoč bile del otroških življenj, da so se otroci z njimi igrali, jih ujčkali in občudovali. In vse to daje njim - igračam - neizbrisen pečat pomembnosti.

Razstavljenih je nekaj več kot dvesto igrač ter več kot tisoč v virtualni obliki. Fotografska kulisa na razstavi je del dediščine celjskega fotografa Josipa Pelikana, ki je v objektiv ujel otroke z igračami.

Igrače so razdeljene v osem sklopov: ljubkovalne, družabne, konstrukcijske, senzorične, izobraževalne, posnemovalne, motorične in doma izdelane igrače.

Herman Lisjak vam sporoča: »Uživajte ob ogledu razstave, raziskujte in obujajte spomine. In velikoooo se igrajte! Na razstavi in doma.»

Odprtje bo poleg Hermana Lisjaka popestril tudi otroški pevski zbor OŠ Bistrica ob Sotli z zborovodkinjo Vanjo Kolar Ivačič.

Še vedno pa je v galerijskih prostorih gradu Podsreda na ogled razstava »HERMAN LISJAK V KOZJANSKEM PARKU«. Izbrane vsebine razstave »Zemlja pleše« razstavo smo že leta 2020 dopolnili tudi z izjemnimi vsebinami Kozjanskega parka: geološke značilnosti in skalni osamelci ter travniški sadovnjak in travnik ali rožnik v Kozjanskem parku. Vsebine so namenjene spoznavanju našega okolja, pomenu njegovega varovanja in trajnostnega razvoja.

Celotna razstava je zasnovana interaktivno, z vrsto didaktičnih nalog, zvokov, filmov in iger. Mlade raziskovalce spodbuja: raziskujte, preizkušajte in se učite! NOVA ZNANJA PA PRENESITE V SVOJA ŽIVLJENJA IN V NARAVO.

Razstava je primerna za vrtčevsko, osnovnošolsko in srednješolsko mladino ter tudi za odrasle. Sestavni del razstave so didaktični katalog, katalog v brajici za slepe, slabovidnim so namenjena povečevalna stekla. Vsebine so na voljo tudi angleško govorečim obiskovalcem.

V Kozjanskem parku bomo po predhodni najavi zagotavljali vodstva po razstavi, ter v času trajanja razstave izvedli več ustvarjalnic z obiskom Hermana Lisjaka.

Vabljeni, da nas obiščete, grad Podsreda je odprt vsak dan razen ob ponedeljkih med 10. in 17. uro.

Nataša Ferlinc Krašovic,

Kozjanski park