Spletni arhiv

Začetni datum: torek, 28.3.2023

Anžela Visotska: Njena osebna in ukrajinska vojna; zdaj pomaga rojakom v Novem mestu
tor, 28.3.2023 (14:45) — Lokalno aktualno
Anžela ima žal samo v imenu in priimku angela in visokost, njena realnost je že dolgo povsem drugačna. Propad banke, v kateri je delala, poroka s Slovencem, ločitev in devet mesecev v varni hiši ...

90 let Jelke Pintar
tor, 28.3.2023 (14:15) — Vaša zgodba
Jelka Pintar je praznovala visok življenjski jubilej, 90. rojstni dan. Prav na njen rojstni dan so jo obiskali predstavniki Mestne občine Novo mesto, Krajevne skupnosti, Rdečega križa in Zveze borcev. Zaželeli so ji zdravja in dobrega počutja.

Ločitvena vojna med Jerco Legan Cvikl in Milanom M. Cviklom za luksuzno vilo: Umazano ozadje spopada
tor, 28.3.2023 (13:50) — Lokalno aktualno
Proces razveze na sodišču med novinarko in publicistko Jerco Legan Cvikl in Milanom M. Cviklom, od lani viceguvernerjem Banke Slovenije, ki sta po medijsko odmevni poroki pred štirinajstimi leti in tudi kasneje veljala za sanjski zakonski par, se vleče kot jara kača.

DL: Franci in Beti
tor, 28.3.2023 (13:30) — Lokalno aktualno
Franci Kek že nekaj časa sodeluje z Nedeljskim dnevnikom, v katerem ustvarja rubriko 100 najlepših slovenskih popevk. Tako se je pred kratkim na Reki srečal tudi z včasih izjemno priljubljeno hrvaško pevko zabavne glasbe, danes 86-letno Beti Jurković (na fotografiji). V svojih najboljših letih je sodelovala s številnimi slovenskimi glasbenimi legendami, med drugim tudi z Bojanom Adamičem in Mojmirjem Sepetom - Mojzesom, in bila vokalna solistka takratnega Plesnega orkestra RTV Ljubljana. Leta 1958 smo jo lahko slišali v pesmi Zvončki in trobentice, ki sta jo zapeli skupaj z Marjano Deržaj, v spomin pa se nam je zapisala tudi po nastopu na festivalu v Opatiji istega leta, ko je zapela popevko Vozi me vlak v daljave. Po poroki z uglednim zagrebškim skladateljem in pianistom Borisom Ulrichom je živela v Zagrebu, a kljub temu še štirikrat nastopila na festivalu Slovenska popevka, nazadnje leta 1965. Sicer pa je leta 1963 Beti Jurković na Slovenski popevki na Bledu pobrala prvo, drugo in tretjo nagrado občinstva za tri zapete skladbe.

FOTO: Skoraj ostala brez las - zakaj so Jasno Kuljaj postrigli čisto na kratko?
tor, 28.3.2023 (13:10) — Lokalno aktualno
Med tremi tekmovalci oddaje Kolo sreče smo spremljali tudi vsestransko Jasno Kuljaj, ki je voditelju Klemnu Bučanu razkrila prigodo iz otroštva, ki se je končala bolj klavrno in v solzah.

FOTO: Podelitev medalj veteranom vojne za Slovenijo
tor, 28.3.2023 (12:45) — Vaša zgodba
V petek, 27. marca, je v Kulturnem centru Janeza Trdine Novo mesto potekala podelitev medalj veteranom vojne za Slovenijo. Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Dolenjske, je organiziralo svečano podelitev medalje ob 30. obletnici samostojne Slovenije. Vlada Republike Slovenije je odločitev o podelitvi medalj sprejela 19. maja 2021. V odloku o podelitvi so zapisali: »Medalja se ob 30. obletnici samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije v spomin za zasluge podeli živečim osebam, ki so sodelovale v pripravah, razglasitvi, obrambi in vzpostavljanju državne suverenosti v letu 1991 in jim je do 31. 12. 2021 priznan status vojnega veterana po zakonu, ki ureja vojne veterane.« Zaradi različnih, predvsem birokratskih postopkov, so bile medalje podeljene šele sedaj. Podelitve se je udeležilo preko 240 veteranov iz osmih Dolenjskih občin. V kulturnem programu so nastopili učenci Glasbene šole Mirana Jarca. S harmoniko sta nastopila Fran Žižek in Maks Cetina, z violončelom pa Manca Meštrič, v spremstvu Damjana Brcarja na klavirju. Za nastop sta jih pripravili mentorici Katarina Štefanič Rožanec in Ana Arh.

Dobrodelni rotary koncert v Semiču za nadarjene dijake
tor, 28.3.2023 (12:20) — Vaša zgodba
Belokranjski Rotarijski klub Semič – Bela krajina je v letošnjo pomlad stopil skozi velika vrata dobrodelnosti. Njihovo, zdaj že tradicionalno prireditev, je tokrat glasbeno obogatil Tamburaški orkester Dobreč z vokalistko Tino Kocjan. Milozvočnost tamburic se je dotaknila prav vsakega poslušalca.

Novomeška knjižnica vstopa v pomlad z novo podobo
tor, 28.3.2023 (12:00) — Vaša zgodba
Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto ima nov znak, na ogled pa so postavili tudi najboljše idejne rešitve za nov znak, ki jih je komisija uvrstila v izbor.

Novi predsednik Gasilske zveze Brežice Benjamin Kodrič
tor, 28.3.2023 (11:40) — Vaša zgodba
V petek, 17. marca, je v gostilni Cetin na Mostecu potekala 68. redna letna skupščina Gasilske zveze (GZ) Brežice, na kateri se je 64 delegatov iz 32 prostovoljnih gasilskih društev v občini seznanilo z različnimi poročili o delovanju zveze v preteklem letu in izvolilo funkcionarje za mandatno obdobje 2023-2028. Brežiško gasilsko zvezo bo v novem mandatu vodil novi predsednik Benjamin Kodrič iz matičnega društva PGD Skopice. Kot je dejal, si želi nadaljevati dobro sodelovanje tako znotraj gasilske zveze kot z lokalno skupnostjo, ter da bo v tem mandatu gasilska zveza namenila večjo pozornost tako mladim kot veteranom.

Pšečki kletarji in pšečki mlinarji na elastomobil tekmovanju
tor, 28.3.2023 (11:20) — Vaša zgodba
V nedeljo, 26. marca, je na Kongresnem trgu potekalo zelo zanimivo tekmovanje elastomobilov. Tekmovanje organizira Hiša eksperimentov že vrsto let, mi pa smo letos z dvema ekipama sodelovali prvič. Za tekmovanje nas je navdušila učiteljica matematike in fizike Brigita Vahen, vso podporo pa smo dobili tudi pri gospe ravnateljici Nuški Ogorevc.

Svetovni dan Downovega sindroma pri Zajčkih
tor, 28.3.2023 (10:50) — Vaša zgodba
V oddelku Zajčki smo v torek, 21.03.2023, praznovali Svetovni dan downovega sindroma. Ta dan smo posvetili našemu dečku v skupini, ki je za nas prav poseben deček. Deček Adin je deček z downovim sindromom, ampak kljub temu je del naše družine. Je deček, ki nas nasmeji, nam pomaga pri raznih dejavnostih, obožuje ples, likovno ustvarjanje ... In predvsem, ostali otroci so ga sprejeli medse kot sebi enakemu. Lepo je opazovati, ko ga vabijo v svojo igro, ko ga spomnijo na izvedbo dejavnosti, če se slučajno zaigra, mu priskočijo na pomoč, ko jo potrebuje, …

Rudofovanje 2023 - prijavite se
tor, 28.3.2023 (10:20) — Vaša zgodba
V okviru praznovanja občinskega praznika Mestne občine Novo mesto Pohodniško društvo Novo mesto že osmič organizira Rudolfovanje 2023, pohodniško – kolesarsko – kulturno prireditev za obuditev in oživitev Rudolfove poti, skoraj 40 km dolge pohodniške in kolesarske poti po mejah bivšega mestnega pomerija Rudolfswertha, kakor ga je določil Rudolf IV. Habsburški z ustanovno listino leta 1365.

Začenja se končnica 2. SKL
tor, 28.3.2023 (10:00) — Vaša zgodba
Športni pozdrav iz panja! Tekmovanja vseh starostnih kategorij, kjer nastopajo Troti, so v polnem zamahu. Tekem je ogromno, vsakodnevno pa se trudimo, da smo čimbolj uspešni na vseh frontah. Pregled preteklega tedna začnimo s prestavljeno tekmo U14.

Veteransko DP v plavanju: Bajčeva do treh in Škafar do enega državnega rekorda
tor, 28.3.2023 (09:40) — Vaša zgodba
V organizaciji Plavalnega kluba Riba Ljubljana je v nedeljo, 26.marca 2023, na Kodeljevem v Ljubljani potekalo Odprto veteransko državno prvenstvo v plavanju, kjer so ob slovenskih veteranih nastopili tudi veterani iz Hrvaške, Srbije, Nemčije, Italije in Madžarske.

FOTO: Karate klub Novo mesto gostil karate prijatelje iz Italije
tor, 28.3.2023 (09:20) — Vaša zgodba
Od sobote, 25.3.2023, smo v Novem mestu gostili karate prijatelje iz mesteca Majano iz regije Udine v Italiji, in sicer je to karate klub »Associazione sportiva Dilettantistica KARATE E KALI FILIPPINO«.

Plavalčki odlično nastopili na Croatia Open 2023 v Splitu
tor, 28.3.2023 (09:00) — Vaša zgodba
Minuli vikend, od sobote, 25.2.2023, do nedelje, 26.2.2023, je v Splitu potekal Croatia Open 2023, to je tekmovanje v plavanju za invalide, ki šteje za svetovne pike po kriterijih Mednarodnega paralimpijskega komiteja. Gre za zelo pomembno tekmo, kjer so med drugim tudi paralimpijci lovili norme za nastope na svetovnem prvenstvu. Posebnost tega tekmovanja je tudi, da plavalci v točkovanju oz. rezultatu niso razvrščeni po klasah invalidnosti sebi enakim, pač pa absolutno, po točkah IPC.

Mala analiza državnega prvenstva: Zadovoljni z grenkim priokusom
tor, 28.3.2023 (08:40) — Vaša zgodba
Po letošnjem državnem prvenstvu za člane in članice, na katerem je sodelovala tudi petčlanska ekipa NTK Krka Novo mesto s tremi člani in dvema mlajšima, ki sta nabirala izkušnje, smo s pomočjo nastopajočih oziroma njihovih izjav naredili malo analizo nastopov.

Ema Menoni tretja na reprezentančnem četveroboju
tor, 28.3.2023 (08:20) — Vaša zgodba
V soboto in nedeljo je bilo Sarajevo prizorišče četveroboja reprezentanc Slovenije, Hrvaške, Srbije in Bosne in Hercegovine v kategorijah kadetov/kadetinj in mladincev/mladink.