Spletni arhiv

Začetni datum: četrtek, 1.12.2022

DL: Pomanjkanje učiteljev - Štirje razpisi za enega
čet, 1.12.2022 (14:45) — Lokalno aktualno
V Sloveniji je tretjina osnovnošolskih učiteljev starejša od 50 let, srednješolskih pa kar polovica – V prihodnjih 15 letih bo treba nadomestiti več kot tretjino učiteljev – Kako v pedagoški poklic privabiti čim več mladih? – Šolsko ministrstvo za letos razpisalo štipendije in klasična pripravništva

VIDEO: Gašper Rifelj postal tv-voditelj; z Darjo na harmoniki
čet, 1.12.2022 (14:15) — Lokalno aktualno
Priljubljeni glasbenik se mora navaditi zgodnjega vstajanja ... Gašper Rifelj se je ta teden uradno pridružil ekipi Veseljaka. Kjer skupaj z izkušeno voditeljico in prav tako glasbenico Darjo Gajšek vodi jutranji program Jutranja budnica, ki ga lahko hkrati spremljate tako na radiu kot tudi na televiziji. Zdaj se mora navaditi predvsem zgodnjega vstajanja, saj program začne z oddajanjem že ob 6. uri zjutraj, pred tem pa ga vsak dan seveda čaka še nekaj priprav.

VIDEO: Natalija Šterk posnela prvo avtorsko pesem
čet, 1.12.2022 (13:45) — Vaša zgodba
Sem Natalija Šterk, stara sem 22 let in prihajam iz majhne vasi blizu Črnomlja. Trenutno sem študentka na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer študiram slovenščino in ruščino.

DL: Lokali v bližini šol polni mladine tudi dopoldne, ko je pouk
čet, 1.12.2022 (13:15) — Lokalno aktualno
Upokojenec iz Novega mesta se iz leta v leto bolj čudi, kako se lahko dogaja, da so naši lokali vsak dopoldan polni mladine, tako da si s svojo družbo skorajda ne more več najti proste mize za dopoldansko kavo. »Kot da ne bi bilo pouka! Kakšna šola pa je to? Ni važno, ob kateri uri grem mimo lokalov, ki so v bližini šol in šolskih centrov, vedno jih polno sedi za mizami, malicajo, pijejo, klepetajo tudi po uro ali dlje. Očitno imajo tudi dovolj denarja, da si privoščijo sedenje po lokalih, mi si tega nekoč niti v sanjah nismo mogli privoščiti. Da ne govorim, da se večina pripelje celo v avtomobilih. To po mojem mnenju ni prava vzgoja,« meni klicatelj.

Ko gasilci 'srečajo' kačo ...
čet, 1.12.2022 (12:45) — Vaša zgodba
Gasilci se na svojih intervencijah vse pogosteje srečujejo z eksotičnimi živalmi. V ta namen smo povabili gospo Niko Leben iz podjetja BIOEXOTIKA, ki nam je predstavila različne eksotične živali. Gasilci so na teoretičen in praktičen način spoznali kako ravnati z njimi, obenem bi se zahvalili gospe Niki za čudovito predstavitev.

DL: Vse pomembnejši postaja odnos do zaposlenih
čet, 1.12.2022 (12:15) — Lokalno aktualno
Po raziskavi družbe Manpower o pomanjkanju talentov iz leta 2018 ima v Sloveniji že skoraj vsako drugo podjetje težave pri zaposlovanju, ker ne najdejo ustreznih kadrov. Kako je s tem na območju Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine (GZDBK)? O tem smo povprašali Mojco Novak, predsednico sekcije za ravnanje s človeškimi viri pri GZDBK, sicer izvršno direktorico sektorja kadri in organizacija v podjetju Adria Mobil.

Ljudje ob Kolpi: Alojz Mihelčič, zdravnik na Golem otoku
čet, 1.12.2022 (11:50) — Vaša zgodba
Alojz Mihelčič (Petricov Lojze), zdravnik, revolucionar
Rojen 21. 8. 1907 v Vavpči vasi (pri Semiču), umrl 30. 11. 1974 v Novem mestu

DL: Tamariskovka je prišla iz Budimpešte
čet, 1.12.2022 (11:20) — Lokalno aktualno
Ptičje selitve spomladi in jeseni so bržkone najbolj množičen in razsežen vsakoletni pojav na Zemlji, saj naj bi se v tem času selilo kar deset milijard ptic. Tako se tudi to jesen ptice selivke zaradi pomanjkanja hrane odpravljajo na negotovo pot s severa proti jugu.

Veseli december na radiu Aktual - z znanimi glasbeniki
čet, 1.12.2022 (10:50) — Lokalno aktualno
Tamara Goričanec in Klemen Bunderla sta otvorila veseli december na radiu Aktual. S prepevanjem božičnih pesmi v živo in z zabavnim pogovorom z voditeljema Ličnom in Mojco. Izvedeli smo, kako rada se poljubljata Tamara in Klemen, zato, če ju srečate na cesti, ju lahko mirno poljubite vsaj na lica. Oba rada osrečujeta ljudi ali kot je temu rekel Jure Ličen, sta začela prepevati, ker rada »zadovoljujeta« ljudi. Kaj je mislil s tem, pa si pojasnite sami.

Pri županu državni prvaki v namiznem tenisu
čet, 1.12.2022 (10:30) — Vaša zgodba
Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je na rotovžu gostil državne prvake v namiznem tenisu iz Športnega društva SU Novo mesto. V pretekli sezoni so dosegli kar šest najvišjih titul, kar je za društvo z mladimi koreninami izjemen uspeh.

Karitas in Hofer tudi letos zbirata izdelke za pomoč otrokom in družinam v stiski
čet, 1.12.2022 (10:00) — Vaša zgodba
Slovenska karitas bo prva dva vikenda v decembru v vseh 91. trgovinah Hofer po Sloveniji izvedla predpraznično dobrodelno akcijo zbiranja izdelkov za otroke, posameznike in družine v stiski. Žal si mnogi težko privoščijo dobrine za osnovno preživetje, zato bodo hvaležni vsem kupcem, ki bodo v posebne košare pri pakirnem pultu ali ob izhodu iz trgovin Hofer prostovoljcem Karitasa oddali prehranske ali higienske izdelke. 

Medena zgodba v prazničnem Krškem
čet, 1.12.2022 (09:40) — Vaša zgodba
Medena zgodba je prišla v Krško na prižig prazničnih luči. Paviljon ponuja interaktivno spoznavanje čebelarstva in vpogled v življenje čebel.

14 medalj za karateiste Karate kluba Novo mesto na tekmovanju v Kozjem
čet, 1.12.2022 (09:15) — Vaša zgodba
V nedeljo, 27.11.2022, so se tekmovalci Karate kluba Novo mesto pod vodstvom trenerja Franja Horna udeležili tekmovanja »Kozjanski zmaj open 2022«, kjer je nastopalo 18 slovenskih klubov, med katerimi je Karate klub Novo mesto po končanem tekmovanju v skupnem seštevku osvojil 4. mesto.

Kegljačice Krke po maksimalni zmagi še naprej na prvem mestu
čet, 1.12.2022 (08:45) — Vaša zgodba
V 8. krogu državne lige v kegljanju so imele dolenjske ekipe kar nekaj medsebojnih dvobojev.

Danes prižig novoletne okrasitve v metliškem Kulturnem domu
čet, 1.12.2022 (08:20) — Vaša zgodba
Danes, 1. decembra 2022, bo ob 17. uri zaradi napovedanega deževnega vremena slavnostni prižig novoletne okrasitve mesta v Kulturnem domu Metlika.