Spletni arhiv

Začetni datum: torek, 26.1.2021

DL: Gregor Kavčič – naj ortoped 2020, ki tudi ponoči razmišlja o pacientih in išče rešitve
tor, 26.1.2021 (14:45) — clanek
Kirurgija ni poklic, je način življenja, pravi 48-letni Gregor Kavčič, dr. med., spec. ortopedije, predstojnik Ortopedskega oddelka Splošne bolnišnice (SB) Novo mesto, ki je po razvojnih dosežkih že dolgo v vrhu ortopedske stroke v Sloveniji. Prejel je že mnogo priznanj, letos dve novi: nagrado Mestne občine Novo mesto in priznanje moj ortoped 2020, ki ga podeljuje revija Viva. Danes specialist ortopedije Gregor Kavčič se je rodil leta 1971 v Novem mestu. Osnovno šolo je obiskoval v Dolenjskih Toplicah, po gimnaziji v Novem mestu pa je šolanje nadaljeval na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Po študiju se je zaposlil v Splošni bolnišnici Novo mesto, kjer je leta 2004 zaključil specializacijo iz ortopedije. Zaslužen je za nastanek ortopedskega oddelka, ki ga tudi vodi.

Imunolog Ihan o tem, kaj je pomembno za prebolevanje covida-19; cepivo ne spreminja človeškega genoma
tor, 26.1.2021 (14:20) — clanek
Imunolog Alojz Ihan navaja, da je za razplet okužbe z novim koronavirusom oziroma prebolevanje covida-19 zelo pomembno, kakšna količina virusa vdre v celice, zaradi česar izpostavlja pomen nošenja mask, in v kakšnem stanju je v tistem času protivirusna celična obramba.

Nov tv-šov: ob Klemnu Slakonji tudi Jasna Kuljaj
tor, 26.1.2021 (13:35) — clanek
Na Planet kmalu prihaja nov »odbit« in skrivnosten šov Kdo si ti? Zvezde pod masko, ki ga bo vodil priljubljeni voditelj Klemen Slakonja, družbo pa mu bosta poleg zamaskiranih pevcev delali dve zvezdniški ekipi, ki bosta tekmovali med sabo.

Nasveti iz domače skrinje: spoznajte koristi jabolčnega kisa
tor, 26.1.2021 (12:30) — clanek
Tokrat se ponovno potikamo po domači lekarni, v kateri stare mame hranijo tudi domač jabolčni kis. Ta ni primeren zgolj za pripravo solat, temveč je tudi zelo zdravilen in pomaga premagovati številne težave.

DL: Portret tedna - Janez Butala
tor, 26.1.2021 (11:30) — clanek
Prejel je plaketo gasilec za leto 2020, eno najvišjih gasilskih priznanj, kakršno je na slavnostni seji Plenuma Gasilske zveze Slovenije v Šentjerneju ta organizacija podelila za izjemen prispevek k razvoju gasilstva in varstva pred požari še dvema slovenskimi gasilcema. Šestdeset let je član Prostovoljnega gasilskega društva Butoraj, ob tem je bil tudi poklicni gasilec. Ko je kot ključavničar delal v Črnomaljski tovarni Belt, je šel na izobraževanje v Gasilsko brigado Ljubljana, potem je v Beltu delal kot referent za požarno varnost. Iz Belta je odšel v Gasilsko zvezo Črnomelj, ki je takrat vključevala gasilstvo sedanjih občin Črnomelj in Semič. Tako je bil strokovni delavec v črnomaljski gasilski zvezi in tudi tajnik tedanje samoupravne interesne skupnosti za požarno varnost. Z vsem tem je bilo, kot se spominja obdobja, veliko uradniškega in blagajniškega dela, za vse pa sta bila sama s predsednikom zveze.

Društvo Šola zdravja obvešča in vas vabi: Skupaj na daljavo
tor, 26.1.2021 (10:40) — clanek
Še kakšen dan ali teden, pa bodo »oranževci« spet na svojih lokacijah. Na svojih travnikih. Ob jezerih in morju. Vsako jutro. Ne bodo pozabili popestriti tudi parkirišča in igrišča. Komaj čakajo, da ura zatiktaka 7.30 in bodo že na svojih mestih. Sinhronizirano, po vsej Sloveniji.

DL: Master 5 – mojstrska šola po nemškem vzoru
tor, 26.1.2021 (09:40) — clanek
Sekretarka in direktorica Območne obrtno podjetniške zbornice Krško Janja Starc pravi, da so trije telefoni zvonili neprestano, ko je spomladi udaril koronavirus, in upa, da bo drugi val covid-19 manj stresen. »Malo smo bili tudi psihologi, kajti ljudje so bili res obupani, nihče ni vedel, kaj in kako se obrniti v koronakrizi. Zato smo članom pomagali z informacijami, jih redno obveščali in organizirali posvete,« pojasnjuje Starčeva. Zanjo je bilo vse še toliko teže, ker je bila strokovna sodelavka v tem času na bolniški.

Gimnazija Brežice sledi tempu sprememb, ključ delovanja šole je tudi v povezovanju
tor, 26.1.2021 (08:40) — clanek
Brežiška gimnazija je bila ob 75. letnici delovanja uspešna pri prijavi treh projektov Erasmus+ KA2. Šola je v preteklih letih razvila mrežo prijateljskih šol, s katerimi se je prijavila na razpis. Pandemija virusa COVID-19 sicer močno vpliva tudi  na izvajanje evropskih programov Erasmus+. Načrtovane mobilnosti so sicer onemogočene, vseeno pa poteka izvajanje projektov v obliki srečanj na daljavo.

Teden pisanja z roko
tor, 26.1.2021 (08:00) — clanek
Učenci Podružnice Birčna vas so se pridružili Tednu pisanja z roko, ki je potekal od 18. do 22. januarja. Pobudnik dogodka je Društvo Radi pišemo z roko.