Spletni arhiv

Začetni datum: torek, 18.1.2022

DL: Marijan Novina s harmoniko za babico
tor, 18.1.2022 (14:45) — clanek
Marijan Novina je tokrat raztegnil meh ob posebni priložnosti. Zaigral je svoji babici Irmini Kozole, ki je pred kratkim slavila 90. rojstni dan. Gospa Mina je kar 45 let uspešno vodila Gostilno pri Mini na Malem Kamnu pri Senovem, danes pa, obdana z ljubeznijo svojih najbližjih, živi pri hčerki Vladki na Gumberku. Med vsemi pesmimi najraje posluša Mamo Huanito, obožuje tudi narodno-zabavne pesmi, katerih besedila še danes zna na pamet.

Sladki krompir poln antioksidantov in vitaminov; tudi za hujšanje
tor, 18.1.2022 (14:10) — clanek
Kdaj ste si nazadnje privoščili sladki krompir? Ali veste, da je ta primeren tudi za diete in tiste, ki želijo izgubiti odvečne kilograme? In čeprav ga tako kot navadni krompir izkopljemo iz zemlje, ne pripada isti botanični skupini.

DL: Petra Bezjak Cirman - Politiki s sindromom zadnjega sedeža
tor, 18.1.2022 (13:30) — clanek
Da bo nekoč novinarka, ni nikoli resno razmišljala. Kot otroka jo je vselej vleklo v družbo odraslih, kjer je srkala pogovore in vedoželjno iskala odgovore na nešteta otroška vprašanja. Odraščala je kot edinka na vasi, v Armeškem blizu Brestanice, poletja pogosto preživljala pri babici in dedku v Apačah in se veselila tistih nekaj dni počitnic v krškem počitniškem naselju v Nerezinah na Lošinju. Danes tam preživlja del družinskega dopusta, saj so ji Nerezine zlezle pod kožo, prenovljene hišice pa so dobro vzdrževane. Kot dopisnica časopisne hiše Delo je bila del svoje novinarske kariere povezana tudi z Novim mestom in Dolenjsko, danes pa je zaposlena na RTV Slovenija. To je Posavka Petra Bezjak Cirman.

FOTO: S hitrim posredovanjem ubranili balon nad teniškim igriščem
tor, 18.1.2022 (12:40) — clanek
Gasilci smo 15.1. s hitrim posredovanjem preprečili razširitev požara na balon, ki prekriva teniško igrišče v Ribnici.

DL: Društvo kmetic Brežice - Ajdova moka je tudi za diplomata
tor, 18.1.2022 (11:50) — clanek
Društvo kmetic Brežice prejelo brežiško občinsko priznanje – Razstava bizeljskega ajdovega kolača prvič v Brežicah – S spletno razstavo so se izognili prekinitvi – Članice svoja obzorja širijo v domačih krajih in v tujini – Ajdov kolač, pletenica, pleteno srce in mlinčevka

Ljudje ob Kolpi: Neža Raztresen
tor, 18.1.2022 (11:00) — clanek
Neža Raztresen (Financarova Nežka), ljudska pesnica
Rojena 23. junija 1928 v Gribljah, umrla 18. januarja 2013 v Novem mestu

DL: Pesmi Rezke Povše najboljše
tor, 18.1.2022 (10:00) — clanek
Novomeščanka Rezka Povše je že dolgo dejavna članica literarne sekcije Snovanja Društva upokojencev Novo mesto pa tudi KD Severina Šalija. Piše pesmi in prozo ter uspešno sodeluje na različnih natečajih, od koder domov prihaja tudi z nagradami. Tako je pred kratkim zmagala na literarnem natečaju Kulturnega društva Norma 7 iz Ajdovščine z naslovom Ženska včeraj, ženska danes. Njen cikel petih pesmi z naslovi Anksiozna motnja, Eva, Pikapolonica se je napila, Rodila se je hči in Zajtrk s črepinjami je objavljen v multikulturnem zborniku, ki so ga izdali ob tej priložnosti. Na natečaju je sodelovalo okoli 140 udeležencev s področij literature, poezije, fotografije, risbe, grafike in ročnih del.

Teden pisanja z roko na Podružnici Birčna vas
tor, 18.1.2022 (09:00) — clanek
Teden pisanja z roko je vseslovenska akcija, s katero ozaveščamo pomen ohranjanja in pisanja z roko. Organizira jo Društvo Radi pišemo z roko skupaj z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter Zavodom RS za šolstvo.

LAS Posavje uspešno zaključil leto 2021
tor, 18.1.2022 (08:20) — clanek
Mehanizem CLLD oziroma »lokalni razvoj, ki ga vodi skupnost«, nadaljuje poslanstvo pristopa LEADER, kjer se v regijskih projektih povezujejo javni, gospodarski in nevladni sektor. Pristop povezovanja, ki ga Regionalna razvojna agencija (RRA Posavje), kot vodilni partner Lokalne akcijske skupine Posavje (LAS Posavje) uspešno izvaja že od leta 2008, omogoča sodelovanje v državi in izven nje, na čemer gradimo v aktivnostih omenjenega pogodbenega partnerstva. LAS Posavje velja za enega pomembnih sooblikovalcev razvoja območja regije Posavje. Pregled dela LAS Posavje kaže, da smo v letu 2021 izvedli veliko aktivnosti, ki puščajo sledi v lokalnem okolju.