Spletni arhiv

Začetni datum: nedelja, 4.6.2023

DL: Kritiki zdravstva in sodstva na konkretnih primerih: ''Živine ne smeš mučiti. Ljudi pa mučimo''
ned, 4.6.2023 (19:00) — clanek
Jože iz Trebnjega je bral o tem, kako so v Trebnjem zdravili bolnika, ki je potem umrl. »Žena je večkrat klicala zdravnika za pomoč, a se ni nihče odzval, dokler ni prispel v bolnišnico. Dajali so mu samo zdravila, nihče pa ga ni dal na specialni pregled,« je dejal. Ob tem se sprašuje, zakaj zdravstveno osebje tako rado posega po tabletah in ne pošlje bolnikov prej k specialistu ali v bolnišnico. »Ko prideš k zdravniku, dobiš samo za Mercatorjevo vrečko tablet in nič drugega. Zakaj zdravnik ne napoti bolnika v bolnišnico, če vidi, da mu po tednu ali dveh ni boljše, da bi ugotovili, kaj mu je?!« pravi Jože in dodaja, da se je v Trebnjem pred tremi leti zgodilo, da je 51-letni občan umrl. »Zdaj pa vidim, da tožijo zdravstveni dom,« je dejal o tožbi svojcev, ki so prepričani, da je njihov mož oz. oče umrl zaradi nestrokovnega ravnanja zaposlenih v trebanjskem zdravstvenem domu, ki da njegovega zdravstvenega stanja niso jemali dovolj resno in mu niso pravočasno in pravilno postavili diagnoze.

VIDEO: Rebeka Dremelj na Siciliji - Živim za vsak dan
ned, 4.6.2023 (17:15) — clanek
Nepremagljiva ženska, podjetnica, pevka, prijateljica, partnerka, mati. Vir neusahljive energije, vedno nasmejana in iskrena, brez dlake na jeziku. Rebeka Dremelj, ki jo mnogi hudomušno kličejo kar ‘multipraktik’, slovensko javnost s svojo kreativnostjo in uspehi navdušuje že desetletja.

DL: Irena obožuje gugalnice
ned, 4.6.2023 (16:00) — clanek
Predavateljico in avtorico knjig Ireno Potočar Papež, ki se je pred kratkim vrnila s potepanja po Mehiki, so poleg skrivnosti Majev in Aztekov, sonca in morja navdušile tudi gugalnice. »Že od otroštva obožujem gugalnice. Eno veliko nama je s sestro takrat izdelal oče. Prav posebno, udobno, saj je bil osrednji del v usnje obložen dvosed iz avtomobila. Pravo razkošje! In ta gugalnica še danes stoji kot spomin na otroštvo in mladost,« nam je zaupala Irena.

To so kombinacije živil, ki so kriva za prebavne motnje
ned, 4.6.2023 (14:50) — clanek
Jeste zdravo, pa ste kljub vsemu napihnjeni, vas mučijo plini, trebušni krči, imate neredno prebavo? Morda so krive napačne kombinacije.

DL: Marjanca se ne da
ned, 4.6.2023 (13:40) — clanek
Pesnici Marjanci Kočevar, po rodu Belokranjki, ki že leta živi in ustvarja v Novem mestu, koronačas ni prišel do živega. V tem obdobju je bila s svojimi pesmimi zastopana v treh mednarodnih antologijah. Med drugim se je v antologiji pravljic Bube z eminentnimi pisci prvič predstavila celo s pravljico Čajanka z Bubo. Po letu 2012, ko je pri novomeški Založbi Goga izdala pesniško zbirko Mala sanjavka, pa bosta kmalu luč sveta ugledali še dve njeni novi pesniški zbirki – ena izmed teh bo z njej tako ljubo belokranjsko tematiko. Marjanca, ki pesni že od otroštva, je res lahko ponosna, saj je celo Društvo slovenskih pisateljev pet njenih pesmi uvrstilo v Pesmomat, s katerim si mimoidoči lahko za kovanec s pesmijo polepšajo dan. Zdaj si novomeška pesnica z Belo krajino v srcu želi, da pesmomat čim večkrat obišče tudi naše konce. Sicer pa za širjenje ljubezni do poezije skrbi tudi sama – svojim prijateljem za praznike in druge priložnosti vedno vošči z izvirnimi verzi.

FOTO: 50 let ženskega rokometa v Novem mestu - 50 zgodb rokometa
ned, 4.6.2023 (12:30) — clanek
V Ženskem rokometnem klubu Krka Novo mesto smo ponosni na 50 let našega delovanja in hvaležni vsem, ki so nam pomagali, da smo uspešno dočakali Abrahama in izdali knjigo o našem delu.

DL: Naša naravna dediščina - Največjega močerila je naplavilo v Toplicah
ned, 4.6.2023 (11:30) — clanek
Človeška ribica ali močeril je naša najbolj znana jamska žival. Največji jamski vretenčar na svetu je življenju v temi izjemno prilagojen. Je brez pigmenta, oči ima pokrnele, gobček podaljšan, potrebo po hrani majhno, presnova je upočasnjena, razvoj počasen, ima malo potomcev, živi do 100 let.

Prvo srečanje upokojencev OŠ in vrtca Gumbek Dolenjske Toplice
ned, 4.6.2023 (10:40) — clanek
Upokojenci OŠ in VVO Dolenjske Toplice smo se v petek, 2. junija 2023, prvič srečali pred Sokol barom v Dolenjskih Toplicah. Prišlo nas je kar 23, manjkalo je le nekaj učiteljev in tistih, ki žal niso mogli priti na srečanje iz takšnih ali drugačnih razlogov.

Franc Bogovič: Jedrska energija omogoča prehod Slovenije v nizkoogljično družbo
ned, 4.6.2023 (10:00) — clanek
Inštituta dr. Antona Korošca (INAK) ter Wilfried Martens centra za evropske študije (Wilfried Martens Centre for European Studies - WMCES) sta na mednarodni kopnferenci v maju v Krškem predstavila energetske modele Finske, Češke in Slovenije, ki omogočajo prehod v nizkoogljično družbo z vključitvijo jedrske energije v kombinacijo energetskih virov, in sicer skozi tri vidike: strokovno-gospodarskega, energetskega in političnega.

Brežice tečejo '23
ned, 4.6.2023 (09:40) — clanek
Letošnje poletje bomo v Brežicah pozdravili na prav poseben način, prireditev Pozdrav poletju ’23, ki bo potekala 24. junija, bo poleg koncertov, otroške animacije in bogate kulinarike, postregla tudi z mestnim tekom.

Projekt Rusalka zaključujemo obogateni z novimi znanji in spoznanji o Temenici
ned, 4.6.2023 (09:00) — clanek
Partnerstvo projekta Oživitev življenja ob in v reki Temenici (akronim Rusalka) je v maju 2023 izvedlo še zadnje, sklepne korake znotraj začrtane časovnice predvidenih aktivnosti projekta.